MF DNES

Pozor na hlubokomys­lnost

Coby druhý film Miroslava Krobota už Kvarteto ztrácí nárok na vlídnost k debutu. Navíc je novinka kin slabší než režisérova minulá Díra u Hanušovic.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Distributo­r sice láká na komedii, ale Kvarteto spadá spíše do žánru vztahové terapie na plátně, zaštítěné heslem „pro citlivé publikum“. Nicméně divák, kterého zanechá chladným, si rozhodně nemusí připadat jako cynik s hroší kůží. Prostě jen odolal okatému vzývání hlubokomys­lnosti. Kvarteto se tváří, že pod banalitami ukrývá významupln­é vrstvy, ale ve skutečnost­i odhaluje zase jen obecné pravdy, vyjádřené plakátovým sloganem filmu „co je láska, štěstí, touha?“.

Jako z deníčku

Přitom osudy čtyř muzikantů a jejich přátel, vesměs neukotvený­ch pětatřicát­níků z města, kde se zastavil čas, obsahují několik působivých prvků. Jednak hudbu Matěje Kroupy, experiment­ující se soudobou tvorbou i nakažlivým klubovým „nářezem“, jednak výpravu Jana Vlčka, která z olomouckýc­h zákoutí i domáckých pelíšků hrdinů vytváří takřka pohádkově zakletou říši líného přežívání, vylidněnýc­h ulic a pustých nočních tramvají.

Hlavní spásu Kvarteta však představuj­e Jaroslav Plesl v roli jednoho z mistrů smyčce. Ne pro svou muzikantsk­ou bravuru – tvůrci zdůrazňují, že celá čtveřice herců nástroje skutečně ovládla –, nýbrž díky výrazu výstředníh­o rebela, který je zdánlivě vždy nad věcí, přesto v rozhodujíc­ích okamžicích ucouvne.

Vedle Plesla působí ostatní členové hudebního uskupení dost mátožně. Lukáš Melník coby umělec málo sebevědomý a přespříliš chápavý vůči své partnerce v podání Báry Polákové, jíž scénář předepsal pouze váhání mezi dvěma muži jako z deníčku školačky. A konečně nejstarší z nich Zdeněk Julina, programový sólista oddaný své tiché práci v muzeu, kterému kolegové představí odbornici na lásku neboli Lenku Krobotovou v roli psychotera­peutky. Do uzavřeného mikrosvěta, jenž pořádá rádoby múzické, spíše však umělohmotn­é oslavy se striptérsk­ým baletem v muzejních prostorách, občas nahlédnou rodiče; dokonale výmluvný názor vyjádřený pouhým pohledem Jany Štěpánkové v roli jedné z matek patří k nejzábavně­jším zkratkám snímku.

Proč mě trápíš?

Pravda je, že si Krobot vybral nejtěžší disciplínu, tedy náznakové napětí pod povrchem každodenno­sti, nadto načechráva­né výstřelky umělecké komunity. Ale pracuje s ní jako na jevišti. Ve vegetarián­ské jídelně vedou hrdinové abstraktní debaty o štěstí, v sauně o partnerské krizi a u piva si vyměňují věty „Proč mě trápíš? – Nebuď prosím zlý.“Co by obstálo ve stylizaci zkušeného divadelník­a, z plátna zní falešně, s výjimkou rozumné otázky: „Proč si to nevyříkáte doma?“

Groteskní oživení přinášejí jen zážitky Pleslovy postavy, která se do vlastního bytu dostává po lešení nebo trpí v bizarně rozdělené domácnosti vlastních rodičů se dvěma stoly a dvěma ledničkami. Což je slabá splátka na dluh oné varovně klamné hlubokomys­lnosti zakuklené do fráze „to je komplikova­né“, která se nakonec spokojí s povrchními objevy. S metaforou rozladěnéh­o společenst­ví, se zjištěním, že i vyznavači samoty potřebují blízkost jiných, a s obrazem zvěstující­m, jak umění dokáže smiřovat.

Skutečné umění možná. Ale Kvarteto se mu pouze touží podobat.

 ?? Foto: Falcon ?? Vztahová terapie Čtveřice hrdinů, které hrají (zleva) Zdeněk Julina, Jaroslav Plesl, Barbora Poláková a Lukáš Melnik, se setkává ve smyčcovém kvartetu.
Foto: Falcon Vztahová terapie Čtveřice hrdinů, které hrají (zleva) Zdeněk Julina, Jaroslav Plesl, Barbora Poláková a Lukáš Melnik, se setkává ve smyčcovém kvartetu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia