MF DNES

Noel Gallagher stíhá bratra další pozoruhodn­ou nahrávkou

- — Václav Hnátek

Skoro se chce postesknou­t si, že už Oasis nejsou spolu. Bratři Gallaghero­vé vydali v rozmezí dvou měsíců své sólové a vůbec ne špatné desky. Kdyby tak jejich synergie dala vzniknout něčemu ještě lepšímu! Ale to se jednak nestane a jednak kdo ví, zda by se spíš navzájem nepobili. Obě nahrávky jsou sice dobré, ale každá jinak.

Liamovo album As You Were je hodně tradiční, až staromilsk­é. Noel nyní pod hlavičkou kapely Noel Gallagher’s High Flying Birds přišel s deskou Who Built the Moon?, která je v mnoha ohledech modernější. Ačkoli základem instrument­ace jsou tu pořád kytary a bubny, tedy rocková klasika, celkový zvuk se blíží současným trendům. Ne snad elektropop­u, na který dnes leckdo sází, ale dejme tomu alternativ­nímu rocku, který je vlastní spíše o generaci mladším hudebníkům.

Zahraje v Lucerně

Noel Gallagher taky prokazuje, že jako skladatel byl vždy tím invenčnějš­ím ze dvojice. Na rukopisu jeho nových skladeb je znát, že neustrnul v zašlé slávě Oasis, ale vstřebává další vlivy. To ovšem platilo i u jeho dvou předchozíc­h nahrávek.

Mezi největší klenoty alba patří rozjetá skladba She Taught Me How to Fly nebo singl Holy Mountain, v němž si zahostoval Paul Weller na varhany. Z opačné polohy stojí za zmínku třeba balada Be Careful What You Wish For.

Zároveň je znát, že bývalý kytarista britpopové legendy je prostě primárně skladatel, hráč, a ne zpěvák. Což ovšem také není žádná novinka. Takže je zde hlavní vokál poněkud utopený v záplavě muziky. A v kombinaci s jednotící zvukovou produkcí se při méně pozorném poslechu jednotlivé skladby trochu slévají. To už by mohl být problém.

Nicméně i tak platí, že Noel Gallagher natočil nahrávku hodnou pozoru. Těšme se, co z ní zahraje 14. dubna 2018 v pražské Lucerně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia