MF DNES

Autor Deníčku moderního fotra dává dětem pratchetto­vský ráj

- — Vladimíra Šumberová

Když úspěšný bloger a autor deníčků moderního fotra a moderního páru Dominik Landsman napíše moderní dobrodružn­ou knihu pro děti jménem Lapuťák a kapitán Adorabl, vznikne čtení i pro dospělé. Jednoduše kniha pro celou rodinu s poselstvím, že se máme mít všichni rádi, trávit spolu více času a ne se honit za nějakým lapuťákem.

Rodiče se dokonale pobaví u skrytých metafor. Knihu lze číst jako společensk­o-politickou satiru, jako kroniku dětských zážitků z domova i mateřské školy, jako detektivku (byť pro dospělého předvídate­lnou), jako humoristic­kou rodinnou ságu nebo zábavnou sbírku odkazů na současnou (pop)kulturu, kde rytíř Bouřka bojuje ve zpomaleném matrixovém záběru jako Jackie Chan a Kung fu Panda dohromady. Koneckonců, jak vyprávění vysvětlí, je to nekonečný příběh. A cesta je cíl.

Stejně jako v autorových denících tu vystupuje hlavní hrdina Čeněk, ovšem nyní jako vysněný syn každého muže, prototyp ideálního Čeňka, na kterého by každý táta mohl být pyšný (až na tu trojku z angličtiny).

Humor v mnoha podobách

Kniha si zachovává Landsmanův břitký rukopis i vtip. Zahrnuje škálu humoru od naivního přes absurdní až po černý. Jednotlivé kapitoly působí jako představen­í stand-up comedy, každý žert je rozehraný a vytěžený na maximum.

Zároveň však nebudou zklamány ani děti. Spisovatel stvořil úžasný fantaskní svět Sedmimoří, veselý ostrovní ráj Pratchetto­vy Zeměplochy pro mladší čtenáře, s vlastní historií i současnost­í, kouzelnými tvory i roztodivný­mi postavami jako z Gulliverov­ých cest. Odtud pochází kapitán Adorabl, který sice s páskou přes oko a hákem místo ruky vypadá jako zlotřilý pirát ze Země Nezemě, ale je to klaďas tělem i duší. A byť připomíná i Jacka Sparrowa, je to originál stejně jako celý příběh s neméně originální­mi ilustracem­i Petera Stankoviče. Jedinečné kouzlo a atmosféru knihy navíc podtrhuje, že si utahuje sama ze sebe.

Pokud by se snad dalo Lapuťákovi něco vytknout, spíše než avizované stopové množství draků je to nedostatek hrdinek. Nezachrání to zmínka, že „u dívek není důležitý vzhled, ale charakter (pokud nejste fotbalista)“. A protože Landsman věnuje knížku svému synovi coby nekonečné zásobárně inspirace, nezbývá než doufat, že se mu narodí i dcera.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia