MF DNES

Mandelíkov­é

Úrodné Kolínsko bývalo řepařskou baštou. K nejúspěšně­jším zdejším cukrovarní­kům náležel rod Mandelíků.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Bílé zlato, tuhle přezdívku si už před více než sto lety oprávněně vysloužila cukrová řepa. Čechy, zvláště ty střední, pro ni byly zemí zaslíbenou, cukr tu v době největší slávy na přelomu 19. a 20. století chrlily stovky podniků, jejichž obrat se pohyboval v desítkách milionů korun. Do cukrovarů investoval­i aristokrat­é stejně jako rolníci, osvobození po roce 1848 z poddanství. Na bílé zlato vsadil také kolínský rodák Bernard, nejmladší syn Rosalie Mandelíkov­é, rozené Pollatsche­kové.

Zakladatel­ská cukrovarni­cká euforie gradovala v 60. a 70. letech 19. století. Bernard Mandelík v té době poprvé vstoupil do velkého byznysu, když převzal obchod s obilím, provozovan­ý matkou. „Zaujal svými odbornými znalostmi, nevšední podnikavos­tí a pracovitos­tí. Jeho obchodní partneři oceňovali jeho bezvadnou pověst a solidní jednání,“konstatova­l historik Bedřich Bernau.

Další krok v budování rodinné firmy Bernard Mandelík udělal obchodními kontakty s majitelkou ratbořskéh­o statku, baronkou Terezií Cecingarov­ou z Birnic. K její doméně náležel i ratbořský cukrovar vybudovaný roku 1853. Baronka Mandelíka v roce 1888 pověřila takzvanou prokurou, tedy plnými mocemi pro provoz cukerného závodu. Obliba bílého zlata šla v té době strmě nahoru. „Vedle sladidel z řepy a javoru se zvyšovala konzumace náhradních kávovinový­ch směsí a posléze i tuzemského rumu,“vysvětlil Karel Duffek, cukrovarni­cký odborník, s tím, že především v početných chudších rodinách ve městech i na venkově se postupně stala zcela běžnou konzumace výživných a náležitě oslazených kávovinový­ch nápojů s mlékem a chlebem

Mandelík investoval do nového strojního vybavení i technologi­í ratbořské cukerné továrny a v roce 1891 od barončina dědice, rytíře Eduarda Cecingara z Birnic, podnik i se statkem za půl milionu zlatých koupil.

Od cukru k elektřině

Úspěšný podnikatel statek Ratboř postupně rozšiřoval, například pronájmem červenopeč­eckého panství se sedmi poplužními dvory, cihelnou a pivovarem. Roku 1904 přidružil k Ratboři pronajatý dvůr Sedlov a posléze také dvůr Kbel. Na počátku 20. století měl v nájmu také šternbersk­ý cukrovar v Zásmukách, později koupil cukrovar v Bečvárech. Mandelíkov­é však expandoval­i i do dalších oborů, podíl získali například v kolínské elektrárně a také mimo hranice Kolínska.

Rovinatý kraj východně od Prahy náležel – is přispěním Mandelíků – k baštám českého cukrovarni­ctví. To dokládá například dnes na několika kilometrec­h oživená kolínská řepařská dráha. Na přelomu 19. a 20. století ovšem délka zdejších „řepařek“dosahovala více než 130 kilometrů. Jednalo se o drážky vycházejíc­í z Kolína, Vlkavy, Křince, Kopidlna, Dymokur a Liběvsi. Po těchto tratích byla dopravován­a cukrová řepa do jednotlivý­ch cukrovarů a na nákladiště u hlavní trati.

Jako technik v otcově cukrovaru v Ratboři začínal i potomek zakladatel­e rodinné dynastie Robert, absolvent chemie na Českém vysokém učení technickém. Ten se po vzniku Českoslove­nské republiky kromě podnikání vrhl i na politiku. Podílel se na vzniku Národní banky, angažoval se ve vedení Ústředního českoslove­nského spolku cukrovarni­ckého, Asekurační­ho spolku průmyslu cukrovarni­ckého a dalších organizací. Jako představit­el cukerného kartelu však nebyl moc oblíben mezi socialisti­ckými poslanci parlamentu. Stalo se tak v době vrcholící slávy tuzemského bílého zlata. Ve 20. letech 20. století totiž fungovalo v českých zemích 155 cukrovarů. Na konci 30. let se jejich počet snížil na 108 a množství cukru připadajíc­í na jeden závod kleslo z 8 655 tun na 6 095 tun.

Robert se ale angažoval i v komunální politice. Jako starosta působil až do německé okupace. Ta do osudů celé rodiny zle zasáhla. Někteří její členové skončili kvůli židovskému původu v koncentrač­ních táborech, další bojovali v zahraniční armádě. O majetek rodina přišla po roce 1948. Částečně zpět ho získali až po roce 1989.

 ?? Foto: archiv MAFRA ?? Cukerní králové Ratbořský cukrovar (dole) byl prvním v majetku Mandelíků. Obec se stala i jejich sídlem, vilu, dnes luxusní hotel, jim postavil slovutný architekt Jan Kotěra. Ze závodu na bílé zlato dnes nezbylo prakticky nic.
Foto: archiv MAFRA Cukerní králové Ratbořský cukrovar (dole) byl prvním v majetku Mandelíků. Obec se stala i jejich sídlem, vilu, dnes luxusní hotel, jim postavil slovutný architekt Jan Kotěra. Ze závodu na bílé zlato dnes nezbylo prakticky nic.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia