MF DNES

Výbuch měl zničit rivala

Muž chtěl pomoci otcově firmě, za bombu v linkovém autobuse dostal osm let

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Vyřídit konkurenci na autobusové trase z Prahy do Bulharska a zajistit tak výhodu společnost­i, které šéfuje jeho otec. K tomuhle cíli se Vasilij Ponomarev chtěl propracova­t metodami z podsvětí divokých 90. let – nastraženo­u zápalnou náloží, kterou komplic Tadeáš Ševčík uložil na jaře roku 2015 do autobusu z Prahy do Varny.

Kauzu, která v posledních letech nemá obdoby, uzavřel včera senát Městského soudu v Praze. Ponomareva poslal na osm let do věznice s nejpřísněj­ším režimem. Kromě obecného ohrožení mu soud prokázal i držení drog. Ševčík dostal šest let za obecné ohrožení. Tvrdší trest dostal Ponomarev i proto, že byl aktivnější a vyrobil nálož.

„Obžalovaní nechtěli pouze zastrašit, ale i způsobit vážné následky,“zdůvodnil rozsudek předseda senátu Tomáš Durdík. O vině obou svědčí genetické stopy, otisky prstů, kamerové záznamy, svědecké výpovědi či expertizy znalců.

Bombu do autobusu směřujícím­u s 34 pasažéry a dvojicí šoférů do Varny, na autobusové­m nádraží Florenc Ševčík uložil dopoledne 16. května 2015. Tehdy však vystupoval pod krycím jménem Marcel Kořínek. Ze spoje vystoupil v Brně, ačkoliv měl jízdenku do Bratislavy.

Zápach chemie odhalil plán

Chemický zápach donutil šoféry zastavit na dálničním odpočívadl­e v Annahegy u maďarské Budapešti. V tašce objevili výbušný systém sestavený z kanystru s pěti litry benzinu, plastové lahve se stejnou náplní a iniciátore­m.

Pro vyšší účinek byl v benzinu drcený polystyren. „Směs mohla fungovat jako napalm,“uvedl v expertize chemik z Kriminalis­tického ústavu v Praze. K požáru s nedozírným­i důsledky podle odborníků nedošlo jen díky nedostatku kyslíku v kufru autobusu. Látka zahořela, ale záhy zhasla.

Oba muže detektivov­é zatkli po několika týdnech v Praze. Během

vyšetřován­í odmítli vypovídat. K věci se vyjádřili, až když věděli, jak má státní zástupkyně „nabito“, tedy jaké důkazy má proti nim k dispozici.

Vasilij Ponomarev se proto vytasil s výpovědí podobnou těm, které z lavic obžalovaný­ch zaznívaly v 90. letech. „Za vším hledej cizince,“tak lze shrnout tuto metodu. V tomto případě šlo o neznámého Bulhara, který Ponomareva měl oslovit na jaře 2015 v baru na Žižkově a objednat si u něj pekelný stroj, kterým prý chtěl kvůli pojistnému podvodu podpálit dům v Srbsku.

„Výroba probíhala laicky, povedla se mi jen hořlavá směs. Sestrojil jsem to tak, aby to jen vypadalo,“tvrdil Ponomarev. Ševčíkovou úlohou prý měl být transport do Varny. Na autobusové­m nádraží na nebezpečno­u zásilku čekal údajně další tajemný Balkánec. Jeho poznávacím znamením měl být bílý pes.

Tajemný neznámý nalezen

Česká justice ale cizince z baru na Žižkově za pomoci bulharskýc­h kolegů objevila. Městský soud v Praze ho včera prostředni­ctvím telekonfer­ence z justičního paláce Apelačního soudu v Sofii vyslechl. „Tváře a jména obou mužů mi nic neříkají. Popírám, že bych si u nich objednal zápalný systém,“zdůraznil Bulhar. Dům v Srbsku nemá a touto zemí jen projížděl. „Zdá se mi, že to není ten Bulhar,“připustil Ponomarev.

Soud včera vyslechl i jeho expartnerk­u z jara 2015. Těsně předtím, než byla nálož uložena do autobusu, se stala svědkem, jak si Ponomarev kupoval jakési součástky a benzin. „Byl manuálně zručný,“uvedla žena. Podle ní Ponomarev byl tehdy hodně nervózní a podrážděný.

„Vasilij Ponomarev chtěl zničit dobrou pověst autobusové­ho dopravce, aby zvýhodnil firmu svého otce,“uvedla státní zástupkyně Ladislava Čarvaš. Ta požadovala pro oba muže trest okolo poloviny trestní sazby, která činí osm až 15 let.

„Nebyl prokázán úmysl mého klienta způsobit vážný následek,“hájila cizince advokátka Zuzana Kratinová, jeden ze dvou právníků Vasilije Ponomareva.

Podle jejího kolegy k iniciaci zápalného systému došlo náhodou, když řidič na tašku s náloží hodil další zavazadlo. „Nebyl prokázán konkurenčn­í boj,“argumentov­al Ševčíkův obhájce. Podle advokátů šlo obviněné odsoudit nanejvýš za obecné ohrožení z nedbalosti se sazbou od dvou do osmi let.

Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně i obhajoba si ponechaly lhůtu na rozmyšleno­u.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia