MF DNES

Město chystá stavbu tisícovky bytů

-

Tři projekty bytových domů, které připravuje magistrát hlavního města, mají nabídnout až tisíc bytů do 2,5 roku. Praha by za ně měla zaplatit 2,2 miliardy korun.

Praha je vlastníkem zhruba jednoho procenta bytového fondu v hlavním městě. Na Černém Mostě by výstavba bytového domu měla přinést zhruba 200 bytů. Magistrát pracuje se starší verzí projektu, kterou však upravil do varianty odpovídají­cí dnešním požadavkům. „Dříve to bylo děláno jako malometráž­ní byty, ale těch má Praha převis, takže my jsme to předělali na větší byty 4+1, 3+1, 2+1,“řekl radní pro bydlení Radek Lacko (ANO).

Část bytů chce město nabízet tržně k pronájmu, další byty plánuje vyhradit pro preferovan­é profese, tedy pro lékaře, policisty, hasiče či učitele. Předpoklád­ané náklady na výstavbu na Černém Mostě jsou 860 milionů korun.

Dále hlavní město připravuje projekt v Dolních Počernicíc­h, kde by mělo vzniknout kolem 500 nových městských bytů za necelou miliardu korun. Na tyto dva projekty má Praha už vydané stavební povolení a třetí projekt by ho mohl získat počátkem příštího roku. Tím je oprava prázdného výškového domu na Opatově, kde by mělo být až 300 bytů. Za kompletní předělání budovy by měla Praha zaplatit cca 400 milionů korun.

Částečně by náklady na projekty měly pokrýt peníze z Fondu rozvoje dostupného bydlení, který Praha založila v roce 2015. Do něho město ukládá peníze z privatizac­e, nyní v něm jsou asi tři miliardy korun.

„Praha všechna svoje rozvojová území, co se týká stavebních pozemků, prodala. Takže má velmi malý manévrovac­í prostor stavět,“řekl Lacko. Za klíčové pro podporu výstavby považuje příznivé stavební předpisy a pomoc státu. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia