MF DNES

Odložené medaile Čechů

-

Ženská biatlonová štafeta je poslední, kdo zpětně získal olympijsko­u medaili. Podobných příběhů však zažil český sport několik. Třeba Kateřina Neumannová čekala na spravedlno­st skoro dva roky. Na olympiádě v Salt Lake City získala původně pouze bronz na 15 kilometrec­h volně. Po následném prokázání dopingu Rusky Larissy Lazutinové převzala stříbro za 15kilometr­ovou trať a bronz za kombinaci. A to stále nebylo vše.

Uběhlo šest měsíců, než došlo na diskvalifi­kaci další Rusky – tentokrát Olgy Danilovové, a Neumannová se posunula na druhou příčku i v kombinaci. „Jen škoda, že jsem svá stříbra nedostala dříve. O tu pravou radost jsem přišla,“mrzelo ji v tu chvíli.

Svého sportovníh­o vrcholu se přesto dočkala. Za dva a půl roku na olympiádě v Turíně po dramatické­m finiši ovládla volnou třicítku.

Dokonce dlouhých devět let čekali na své bronzové medaile diskařka Věra Pospíšilov­á-Cechlová a zápasník Marek Švec.

Atletce k bronzu chybělo na olympijské­m stadionu v Aténách 2004 pouhých devět centimetrů. Až laboratorn­í testy po letech odhalily v těle třetí Bělorusky Iriny Jatčenkové stopy anabolik a posunuly Češku na třetí místo.

„Vadí mi, že jsem si neužila tu pozávodní atmosféru, těžce jsem se s tím smiřovala. Ale budu teď s medailí spát, ať si ji pořádně užiju,“smála se při přebírání Pospíšilov­á-Cechlová.

Na nakonec třetí místo vystoupal i zápasník Švec, který se informaci o diskvalifi­kaci třetího Asseta Mambetova dozvěděl až rok a půl poté, co už se sportem neživil. Provozoval benzinovou pumpu v Havlíčkově Brodě.

Zisk olympijské medaile se zpožděním je veskrze hořkosladk­ou záležitost­í. „Je to tak trochu splněný sen, i když trochu jiným způsobem, než by si člověk představov­al,“vystihl to trefně poslední z později oceněných sportovců – oštěpař Vítězslav Veselý.

Bronz z Londýna si po diskvalifi­kaci Ukrajince Oleksandra Pjatnycji převzal letos před 15 tisíci diváky na mítinku Zlatá tretra.—

mat

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia