MF DNES

Už zítra v Magazínu DNES+TV Dva veteráni

Nikdo v extralize není starší než kapitáni Hradce a Sparty.

-

Tomáš Zatloukal reportér MF DNES

nají se ze školních lavic, už jako děti proti sobě hráli. Jejich kariéry se mnohokrát propletly, zahráli si společně na klubové i reprezenta­ční scéně. Narodili se den po sobě, svátek slaví shodně 27. dubna.

Osudy Jaroslava Bednáře a Jaroslava Hlinky se v mnohém kříží, současná situace dvou nejstaršíc­h hráčů české extraligy se nicméně zásadně liší.

Zatímco Bednář do svého pátečního zranění táhl Hradec Králové a se 17 body je nejprodukt­ivnějším hráčem ambiciózní­ho klubu, Hlinka se na jiné prestižní adrese nezvykle trápí. Bodoval jen osmkrát, stále čeká na první gól.

Pražské Spartě nepomáhá vysokou produktivi­tou, jak bývalo vždy zvykem, na přelomu října a listopadu dokonce několik týdnů vůbec nehrál a jen trénoval. „Jarda se zase rozjede, o tom žádná,“nepochybuj­e Bednář.

Možná nikdo v celé soutěži nerozumí Hlinkovu soužení lépe než právě on. Vynikající střelec, který tuze rád trénoval přesnou mušku i v loveckém revíru. Bednář otevřeně mluví o tom, jak sám bojuje s vlastním tělem. Stárnoucí organismus je po čtyřicítce jeho největším soupeřem. Bolí ho záda, otupující bolest po zápasech vystřeluje do plotének. Od pátku zase pauzíruje kvůli koňaru, bolestivém­u zranění stehenního svalu. Přišel kvůli němu o derby s Pardubicem­i.

Chtěl jsem to zabalit

Když v září odstartova­la základní část extraligy, připadal si Bednář marný. Ve třetím kole zamířil se svými spoluhráči do Litvínova a těžko rozdýcháva­l prohru 0:3. Zlobil se sám na sebe, nebruslilo mu to. I kvůli zbrusu novým bruslím, na které se vždycky těžko zvyká. Ale to nebyl ten hlavní problém. Především se projevila zkrácená příprava kvůli zranění ramena. Hlavou se Bednářovi začaly honit nelibé myšlenky: „Říkal jsem si: „Ty jo, já nemám natrénován­o, já tu vůbec nemám co dělat.“Bednář byl zkrátka na ručník. Dokonce zašel za hradeckým trenérem Václavem Sýkorou a navrhl mu, že si dá zápasovou pauzu. „Zastavil jsem se za ním s tím, že si vezmu měsíc volno a budu trénovat, a jestli se to nezlepší, tak se na to vyprdnu úplně.“Hradec byl nebezpečně blízko ztrátě svého lídra, Bednář se ovšem dobrým výkonem v dalším kole uklidnil a přestal panikařit. „Naštěstí to povolilo,“tvrdil o ztuhlosti, která ho na Zimním stadionu Ivana Hlinky svazovala. Jakmile se v říjnu dozvěděl o trablech sparťanské­ho veterána, okamžitě se mu vybavil právě nepříjemný pocit z litvínovsk­ého ledu. 41 6 11 17 0 54 712 623 105 35 67 25 1 3 věk góly asistence body plus/minus střely

zápasy v extralize body v extralize zápasy v NHL body v NHL zápasy za repre body za repre domácí tituly zahraniční tituly 41 0 8 8 -9 32

815 713 64 28 144 63 4 0 nebo ve Spartě (oba matadoři se tam sešli na přelomu tisíciletí), rád vzpomíná. „S Jardou byla vždycky sranda. Nikdy nezkazil žádnou legraci a zažili jsme toho spolu dost při hokeji i mimo led.“

Stejně jako Bednář pozorně sledoval situaci kolem svého bývalého spoluhráče, také Hlinka si všímá výkonů generačníh­o souputníka. „Dál táhne Hradec a daří se mu. Pořád platí, že je skvělý hokejista.“

V Bednářovi může hledat inspiraci. Tomu stačil k restartu jeden povedený večer, Hlinka nejspíše bude potřebovat více času. Nebo se vše také zlomí jedním skvělým výkonem?

Nedůvěra podlomí psychiku

Bednář ví, že pod Hlinkovým trápením je nepochybně podepsaná i psychika. Ta ve vrcholovém sportu hraje klíčovou úlohu. Bez ohledu na věk. A Hlinka může být podle bývalé opory pražské Slavie rozhozený. „Myslím si, že ho rozhodnutí klubu, aby trénoval navíc, muselo zklamat. Hráč pak má pocit, že je vyřazený,“přemítá. František Výborný, nedávno jmenovaný trenér Sparty, sice po svém říjnovém příchodu do Holešovic řekl, že Hlinka se rozhodl pro tréninky s juniory sám, Bednář to ale vidí jinak. „Když se hráč cítí nechtěný, ztrácí motivaci. Říká si: Dali mi nůž na krk, už se mnou nepočítají. Musíš se zlepšit, máš na to tři týdny. V pozici, kdy on v minulé sezoně táhl celou Spartu, je to nepříjemné. Dokázal jsem se do toho vžít. Nevím, jak bych to řešil ve stejné situaci.“Hlinka se do sparťanské sestavy vrátil 15. listopadu proti Liberci, jeho odluka od extraligov­ých zápasů se i kvůli reprezenta­ční přestávce natáhla na 27 dní. Spoluhráči zkušeného forvarda mezi sebou vítali, kvitovali už jen pouhou Hlinkovu přítomnost v kabině a na ledě. Věří, že jim ještě hodně pomůže.

Jenže žádné herní probuzení zatím nepřišlo, Hlinka od svého comebacku bodoval pouze dvakrát. Možná ho jednoduše dohnal čas dříve než Bednáře. Byť je o jeden den mladší než hradecký vůdce, nejspíše neúprosnou veličinu obelhává hůře než on. Dokáže se mistr světa z roku 2001 ještě zvednout a přemůže své chřadnoucí tělo? „Rozjede se,“nepochybuj­e Bednář.

 ?? Foto: Profimedia ?? Tahoun Jaroslav Bednář dosud nasbíral 17 bodů (6+11) a vládne hradecké produktivi­tě.
Foto: Profimedia Tahoun Jaroslav Bednář dosud nasbíral 17 bodů (6+11) a vládne hradecké produktivi­tě.
 ?? Foto: Profimedia ?? Tápe Jaroslav Hlinka se zatím nemůže chytit, nasbíral osm asistencí, gól nedal žádný. Dokonce na 27 dnů vypadl ze sestavy Sparty.
Foto: Profimedia Tápe Jaroslav Hlinka se zatím nemůže chytit, nasbíral osm asistencí, gól nedal žádný. Dokonce na 27 dnů vypadl ze sestavy Sparty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia