MF DNES

Tiger na Bahamách. Aneb další pokus o návrat krále

- Miroslav Němý reportér MF DNES

Nejslavněj­ší golfista planety vyhlíží soutěžní comeback. Konečně mě nebolí záda, raduje se Woods a soupeři říkají: Vypadá fakt dobře!

Blankytné moře, bělostný písek, houpavé karibské rytmy – a taky občas nějaký hurikán. Vlastně příznačné kulisy pro comeback muže, jehož příběh vypadá jako z barvotisko­vého románu.

Tiger Woods díky golfu zažil neskonalou slávu, vydělal obrovité jmění, jenže pak vše rozfoukal cyklón nevěr, drog, alkoholu, závislostí. Rozpadalo se jeho renomé i tělo, v dubnu musel na čtvrtou operaci zad za poslední tři roky.

Ale nyní je zpět. Na Bahamách. Na turnaji, který sám spolupořád­á – a který nese příznačný název Světová výzva pro hrdiny.

Pro 41letou golfovou legendu jsou věci a výzvy dány jasně. Extrémními variantami jsou návrat krále, nebo další ze série propadáků, které periodicky vracejícíh­o se Woodse deptaly poslední dobou. Zajímavou úvahou pak je, jak by (ne)bral variantu „něco mezi“, tedy že by někdejší dominátor náležel v golfovém poli třeba k lepšímu průměru. Bahamy leccos naznačí. Pro samotného Woodse je priorita zřejmá. „Je úžasné, že po letech konečně necítím bolest v bedrech. Tak dlouho jsem s ní bojoval,“zdůraznil, že se jeho záda dávají do pořádku. „A dokud mě nebolí, je mi fuk, jestli můj švih bude vypadat klasicky, rytmicky nebo třeba neortodoxn­ě.“

Na Hero World Challenge se závodí ve formátu 18 profesioná­lních golfistů. Je to svébytný, přesto ostrý turnaj: „A já pořádně nehrál už dva roky.“

Pokorná slova od muže, který míval až ďábelskou image. Naposledy letos v květnu, kdy jej policie našla spícího v autě, v těle s pořádným „koktejlem“prášků. Sám Woods je i proto zvědav, nakolik mu (ne)naskočí instinkty na greenu. Zato okolí mu věří víc než dřív. „Tiger určitě vyhraje nějaký velký turnaj. A má na to, aby ovládl i major,“řekl jeho exkouč Hank Haney.

„To, co jsem viděl, na mě udělalo dojem,“pronesl Patrick Reed, amerických vítěz pěti turnajů PGA, po společných chvílích v přípravě. „Nemusí nikomu nic dokazovat, ale i my všichni chceme, aby byl zase zpátky. Pokud zůstane zdravý, nepřekvapi­lo by mě, kdyby zároveň začal i vítězit.“

Naposledy Woods na turnaji slavil v roce 2013. Pozitivní pro něj je, že golfisté nepodléhaj­í věku tolik jako jiní. „I čtyřicátní­k může vítězit, to je fakt. Pokud jsme to zvládli já, Phil Mickelson a další, není důvod, proč by to nedokázal Tiger. Náleží mezi ty nejlepší,“říká jeho slavný rival Ernie Els (48).

Woodsův začarovaný kruh „příprava – neslavný návrat – skandál – příprava“trvá příliš dlouho. Kdo ví, na kolik dalších pokusů má sílu a chuť. Jisté je, že do toho na Bahamách vkráčí jako 1 193. hráč světa.

Jako padlý šampion, který je připraven povstat, když bolest konečně ustoupila. Jen nezakopnou­t; málokdo má s pády více zkušeností.

 ??  ?? Zkusí to Tigera Woodse čeká další pokus o resuscitov­ání kariéry.
Zkusí to Tigera Woodse čeká další pokus o resuscitov­ání kariéry.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia