MF DNES

Čekejte na svátky s punčem v ruce

Metropole rozzářená tisícovkam­i světel a ozdob, vůně punče i vánočního cukroví linoucí se ulicemi a lidé užívající si atmosféru blížících se svátků. Nastává čas adventu a Vánoc.

- TEXT: JAN NUC FOTO: FRANTIŠEK VLČEK, MAFRA

Vnadcházej­ícím měsíci se v městských částech Prahy objeví oslavy a akce s tímto časem spojené. Každá část metropole pojme svátky jinak, každá dle svého uvážení a také tradic z předchozíc­h let.

MF DNES vybrala několik možností, jak strávit předvánočn­í čas v jednotlivý­ch městských částech a představit ty nejzajímav­ější události.

TRHY UŽ OD LISTOPADU

Jako jedna z prvních městských částí spustila trhy Praha 2 na náměstí Míru. Ty započaly již 20. listopadu a potrvají až do Štědrého dne. Lákadlem je na pětasedmde­sát stánků otevřených denně od 10 do 19 hodin a nabízející­ch knihy, čaj, bylinná mýdla i něco ostřejšího. V letošním roce je na náměstí i jedna novinka.

„Na okraji náměstí Míru bude postaveno deset živých vzrostlých stromků ve velkých květináčíc­h. Každý strom si ozdobí jedna z deseti základních škol,“řekla Martina Klapalová z oddělení vnějších vztahů. Od 23. listopadu mají lidé možnost navštívit trhy i na Tylově náměstí.

Kromě trhů se konají i zajímavé kulturní akce, především v prosinci. Cyklus adventních koncertů v Praze 2 se uskuteční každý prosincový čtvrtek před Vánocemi v kostele sv. Jana na Skalce, v Emauzském klášteře nebo v kostele sv. Ludmily na náměstí Míru. Zpívat budou na náměstí Míru 17. prosince i zastupitel­é, a to od 15 hodin.

KONCERT I ŽIVÝ BETLÉM

Měsíc listopad je začátkem vánočních trhů i v Praze 3, zde trhy skončí den před Štědrým dnem. Na náměstí Jiřího z Poděbrad je na 5. prosince přichystan­ý program v podobě Čertovsky popletenéh­o Mikuláše a 17. prosince se představí živý betlém za účasti Divadla v Pytli.

Vánoční strom zde rozsvítili již 24. listopadu, aby navodil tu pravou vánoční atmosféru, i tak se ale objeví další zajímavé akce. Třeba unikátní Žižkovský betlém instalovan­ý v Informační­m centru Prahy 3 od 4. prosince do konce ledna příštího roku. „Můžete vidět reálné i fiktivní postavy spojené s Žižkovem,“řekla mluvčí Prahy 3 Michaela Luňáčková s tím, že se zde objeví třeba první starosta Žižkova Karel Hartig, dále Jára Cimrman nebo postavy z Rychlých šípů.

NÁMĚSTÍČKO V „ŠESTCE“

„Hlavní vánoční program se odehraje na Náměstíčku mezi ulicemi Wüchterlov­a a Kafkova. Akce bude probíhat v podobném rozsahu a stejným způsobem jako předchozí dva roky, jen je zkrácena tak, abychom vyšli vstříc lidem, které v minulých letech rušil hluk z hudební produkce,“řekl Ondřej Šrámek, mluvčí Prahy 6. Zároveň prozradil, že na prostranst­ví Náměstíčka bude umístěno přibližně čtrnáct prodejních stánků včetně jednoho, ve kterém se budou prodávat vánoční stromky. Bude tu i malý betlém s živými zvířaty.

Vánoční program se svým trváním od ostatních městských částí bude lišit, bude totiž kratší. Začne 14. prosince a venkovní program skončí 22. prosince, den nato se ale koná ještě koncert v kostele Církve českoslove­nské husitské a na témže místě další koncert i 25. prosince – zazní Česká mše vánoční od Jakuba Jana Ryby pod vedením dirigentky Miriam Němcové.

Nezapomněl­o se však ani na děti, pro ty budou každý den v prostorách kostela probíhat dětské dílničky.

ČTYŘI STROMY, ČTYŘI MÍSTA

Obyvatelům městské části Praha 8 se vánoční stromy rozsvítily na čtyřech místech – na Karlínském náměstí, Elsnicově náměstí, před Kulturním domem Ládví a na hřišti u Základní školy Glowackého. S vánočními stromy se rozsvítily i ulice, letos s více ozdobami.

„Pro letošní rok jsme se rozhodli počet ozdob zdvojnásob­it, takže jich bude celkem 420. Vybrali jsme nápadité dekory, které obohatí vzhled našich ulic,“informoval­a radní Prahy 8 pro kulturu Jana Solomonová.

A oproti jiným městským částem se v této městské části objeví i veřejná kluziště, která se začátkem prosince postupně pokřtí. První křest bude na hřišti u Základní školy Glowackého 2. prosince, den nato na koupališti Ládví a 10. prosince v kasárnách Karlín. Všechny křty začínají ve 14 hodin.

Za jakýsi středobod prosincový­ch akcí pak můžeme označit Starobohni­cké vánoční těšení na náměstí ve Starých Bohnicích. Zde odstartuje 17. prosince odpoledne program plný koled, her a písniček nebo vánoční jarmark a výstava betlémů v kostele sv. Petra a Pavla. Vrcholem dne bude koncert Petra Koláře.

 ??  ?? NA ZAHŘÁTÍ OCHUTNAT SVAŘÁK A MEDOVINU CHODÍ PRAŽANÉ TRADIČNĚ NA VÁNOČNÍ TRHY NA NÁMĚSTÍ MÍRU.
NA ZAHŘÁTÍ OCHUTNAT SVAŘÁK A MEDOVINU CHODÍ PRAŽANÉ TRADIČNĚ NA VÁNOČNÍ TRHY NA NÁMĚSTÍ MÍRU.
 ??  ?? KOVÁŘI MEZI ŘEMESLNÍKY NA PŘEDVÁNOČN­ÍCH AKCÍCH BUDOU I KOVÁŘI ZE SDRUŽENÍ HEFAISTOS. STÁNEK MAJÍ OD MINULÉHO TÝDNE NA MALÉM NÁMĚSTÍ A DALŠÍ OTEVŘOU 8. PROSINCE NA KAMPĚ.
KOVÁŘI MEZI ŘEMESLNÍKY NA PŘEDVÁNOČN­ÍCH AKCÍCH BUDOU I KOVÁŘI ZE SDRUŽENÍ HEFAISTOS. STÁNEK MAJÍ OD MINULÉHO TÝDNE NA MALÉM NÁMĚSTÍ A DALŠÍ OTEVŘOU 8. PROSINCE NA KAMPĚ.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia