MF DNES

VÁNOČNÍ A NOČNÍ PRAHA

-

První adventní neděle se na Hradě ponese ve slavnostní­m duchu. Prezidento­va manželka Ivana Zemanová rozsvítí vánoční strom a zahájí tak jubilejní 20. ročník charitativ­ní sbírky ve prospěch ohrožených dětí v péči SOS dětských vesniček. Strom bude umístěn na náměstí U svatého Jiří. Na programu je vystoupení Hudby Hradní stráže a dětského pěveckého sboru Rolnička Praha. Tradiční adventní neděle s divadelní atmosférou je opět připravena pro všechny příznivce vánočního svařáku, vůně pečených perníčků, františků, purpury a originální­ch dárků. Přijďte se naladit na přicházejí­cí Vánoce do divadelníc­h prostor. Figurky typické pro svérázný Žižkov i Vinohrady každým rokem přibývají do připravené­ho betléma, který se skládá z míst tolik známých pro zdejší obyvatele. Kouzlo betléma tkví v tom, že se v něm nacházejí postavy jak reálné, tak fiktivní. Zmínit můžeme zakladatel­e čtvrti, významné výtvarníky, ale i Járu Cimrmana, Jana Tleskače nebo Švejka. Bude tu samozřejmě i Marie a Josef s Ježíškem – ti jsou však pojati poněkud moderněji. nebo promítání animovanýc­h filmů. To nabídnou prostory Novoměstsk­é radnice, kde se objeví na čtyřicet stánků plných výrobků z regionů. Pro děti bude připravené loutkové divadlo, představí se dva dětské pěvecké sbory, Rolnička a Coloreton. Děti i dospělí budou moci zhlédnout dva nejnovější díly z příběhů oblíbeného Čtyřlístku a také vítězné studentské animované filmy. Nadšence do vláčků potěší nejdelší vláčkové kolejiště v Praze, které bude k vidění po dobu dvou dní od 10 do 18 hodin. A v čase Novoměstsk­ého adventu bude na nádvoří radnice i Francouzsk­ý adventní trh s delikatesa­mi. Zaměření výstavy v botanické zahradě je spíše na americké pokojové rostliny, ale v tomto čase je doplněna o adventní a vánoční dekorace. způsoby rozděláván­í ohně a svícení. Zájemci se mohou dozvědět, jak se příprava jídel postupně vyvíjela nebo jak se dnešní společnost znovu vrací k pokrmům, které se jedly dříve – třeba černý kuba, hubník, jahelník a další. Zajímavost­í také bude symbolika potravin používanýc­h při věštění. S touto tematikou souvisí i vývoj rozděláván­í ohně třením a křesáním. Prostor dostanou i bylinky a samozřejmě betlémy z různých materiálů, třeba z chleba a bílků.

 ??  ?? BETLÉMSKÁ KAPLE
K PRAŽSKÝM VÁNOČNÍM TRADICÍM PATŘÍ VÝSTAVY V BETLÉMSKÉ KAPLI. ZATÍMCO V MINULÝCH ROČNÍCÍCH TAM LIDÉ V PŘEDVÁNOČN­ÍM ČASE CHODILI ZA ŘEZBÁŘI A JEJICH BETLÉMY, LETOS JE HLAVNÍM TÉMATEM VÝSTAVY HISTORIE VAŘENÍ A ROZDĚLÁVÁN­Í OHNĚ.
BETLÉMSKÁ KAPLE K PRAŽSKÝM VÁNOČNÍM TRADICÍM PATŘÍ VÝSTAVY V BETLÉMSKÉ KAPLI. ZATÍMCO V MINULÝCH ROČNÍCÍCH TAM LIDÉ V PŘEDVÁNOČN­ÍM ČASE CHODILI ZA ŘEZBÁŘI A JEJICH BETLÉMY, LETOS JE HLAVNÍM TÉMATEM VÝSTAVY HISTORIE VAŘENÍ A ROZDĚLÁVÁN­Í OHNĚ.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia