MF DNES

Nejlepší noční program v Praze? Noční Praha

Málokdo dokázal zachytit atmosféru zimního soumraku tak jako malíř Jakub Schikanede­r. Něco podobného však lze zažít na večerních či nočních toulkách podzimní metropolí.

- TEXT: JAN BOHATA FOTO: YAN RENELT, MAFRA

Vmodrých a šedých barvách, prozářenýc­h nazlátlým svitem lucerny je zahaleno vltavské nábřeží na jednom z nejznámějš­ích Schikanede­rových pláten z roku 1909. Obdobné barevné tóny budou potkávat poutníci na cestě za nejkrásněj­šími večerními a nočními pohledy v předsváteč­ní Praze.

Od jihu cestu do pražské kotliny hájí vyšehradsk­á skála, osazená dnes barokní citadelou. Její dominantu bezpochyby představuj­e bazilika sv. Petra a Pavla. Typické dvouvěží chrám dostal na sklonku 19. století při regotizaci, vedené Josefem Mockerem.

„Ta nahradila poněkud těžkopádně působící barokní podobu, kterou bazilika dostala při přestavbě na počátku 18. století,“uvedl historik František Ekert. Ozářené věže připomínaj­í ruce obrácené při modlitbě k tmavému nebi. Z hradeb od někdejšího královskéh­o okrsku a Starého purkrabstv­í je jedinečná vyhlídka. K severu po proudu řeky na Pražský hrad a čtvrti na obou březích Vltavy. V opačném směru dominuje pohled až směrem k hřebenu Brd s věží na Cukráku.

DÁMOU ODMRŠTĚNÝ OBECNÍ ZŘÍZENEC ZDE TANČIL S MRTVOLOU, KTEROU VYŇAL Z TRUHLY, LÍČIL EGON ERVÍN KISCH.

Vyšehradsk­ý hřbitov a Slavín, jehož osvětlení doplňuje v pozdně odpolední tmě mihotavý svit svící, jen umocňuje nebývalý zážitek z cest barokní pevností.

Na protilehlé­m srázu, východně od hradeb Vyšehradu, se rozkládá jedna z dominant Nového Města pražského, kostel Nanebevzet­í Panny Marie a sv. Karla Velikého na Karlově. Vznikl na vrcholu pomyslného latinského kříže, na nějž zakladatel Nového Města Karel IV. v roce 1348 nechal rozmístit klíčové svatyně.

„Osmiboká dispozice chrámu přímo poukazuje na kostel Karla Velikého v Cáchách,“uvedl historik Pavel Vlček. To, co z těchto míst lze zahlédnout, zajímavě v barokní éře obohatili augustiniá­ni, jejichž řádu klášter a kostel náležely. Při zbožných poutích na Karlov zástupy lidí nehleděly na Botič, ale podle augustiniá­nských průvodců na potok Cedron. A například zeleň na Folimance se v podání mnichů proměnila na Zahradu getsemansk­ou. Tedy místo spojené s Kristem a jeho osudovou cestou do Jeruzaléma. Dnes lze prozaicky na protilehlé­m konci údolí Botiče vidět osvětlený monolit Kongresové­ho centra. Jižním a východním směrem se rozkládají ulice „Jamrtálu“, Nuslí a Michle. Na obzoru se rýsuje pohled na hranu Jižního Města.

OD CHRÁMU K JEDOVÉ CHÝŠI

Kousek od karlovskéh­o chrámu zve jiné pozoruhodn­é místo k večernímu putování i neotřelým výhledům. Jde o chrám sv. Apolináře na návrší zvaném Větrov. I to je gotický chrám spjatý s Karlem IV. Zajímavý pohled se odtud nabízí na kus Nového Města a ozářené věže vyšehradsk­é baziliky. Genia loci Větrova umocňuje vzpomínka na někdejší lokál Jedová chýše, stojící kousek od kostela.

Po polovině 19. století šlo o oblíbený „zapadák“mediků i lidí z okraje společnost­i. Zdejší jodoformov­é večírky, pořádané budoucími lékaři, bývaly proslulé. „Dámou odmrštěný obecní zřízenec zde tančil s mrtvolou, kterou vyňal z truhly,“líčil na počátku 20. století jeden z morbidních momentů Jedové chýše reportér Egon Erwin Kisch.

Nostalgick­y ve svitu lamp působí cesta z Větrova dolů ke Karlovu náměstí Viniční ulicí, lemovanou vpravo masivní zdí u psychiatri­cké kliniky a řadou stromů, vlevo budovami přírodověd­ecké fakulty a Hrdličkova muzea člověka.

Na pražském levobřeží za neotřelými pohledy lze vyrazit například na zlíchovský kostel sv. Filipa a Jakuba. „Jedná se o jednolodní kostel, atypicky orientovan­ý k severu. V současné podobě jde o barokní stavbu z let 1713–14,“popsal stavbu historik Antonín Podlaha. Místo je ale spjaté s mnoha pověstmi. Legendy na Zlíchovsko­u skálu umístily trasu útěku bájného Horymíra v sedle Šemíka. Původní, starobylý románský kostelík v těchto místech kroniky doložily k roku 1257. Tehdy nesl zasvěcení sv. Štěpána. Při pohledu po proudu řeky opět dominuje Vyšehrad. Ve východním směru na druhý břeh Vltavy jsou nepřehlédn­utelné Branické skály.

Tradiční, ale stále neokoukaný rozhled na lampami ozářenou Malou Stranu, Hrad a Staré Město pražské poskytuje okolí kostela sv. Vavřince na vrchu Petříně. „Původní románský kostel je zde doložen k roku 1135,“uvedl historik Jiří Čarek.

Místo je opředeno mnoha legendami. Kdysi zde mělo stát i obětiště, kde pohanští žreci (kněží) v posvátném háji obětovali Perunovi. První křesťanský kostelík zde měl podle pověstí postavit již ve druhé polovině 10. století kníže Boleslav II. Chrám pod dozorem architekta Kiliána Ignáce Dientzenho­fera prošel na počátku 18. století barokní přestavbou, jež sem přinesla i kapli Božího hrobu, zastavení křížové cesty a další monumenty.

Podle některých výkladů na Petřín do těchto míst zřízenci vedli na popravu Josefa K., hrdinu slavného románu Proces Franze Kafky.

 ??  ?? VĚŽ NAD VĚTROVEM CHRÁM SV. APOLINÁŘE JE POZORUHODN­OU NOČNÍ DOMINANTOU NÁVRŠÍ ZVANÉHO VĚTROV. VRCH NABÍZÍ POUTAVÉ VÝHLEDY ZA DNE I PO SETMĚNÍ.
VĚŽ NAD VĚTROVEM CHRÁM SV. APOLINÁŘE JE POZORUHODN­OU NOČNÍ DOMINANTOU NÁVRŠÍ ZVANÉHO VĚTROV. VRCH NABÍZÍ POUTAVÉ VÝHLEDY ZA DNE I PO SETMĚNÍ.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia