MF DNES

Dvoustovka za statisíce

Německý výrobce udělal chybu, poslal do Čech papír pro bankovky Zairu

-

Jan Veselý redaktor MF DNES

Příběh bankovky začal v době, kdy vznikající Česká republika potřeboval­a rychle svá nová platidla. Státní tiskárna cenin tehdy kotoučky speciálníh­o papíru nakupovala v Německu. Na papíře byl už připravený ochranný prvek – onen stříbřitý proužek, na němž měl být nápis 200 Kčs. Ano Kčs, protože objednávka byla původně pro federální bankovky. Ovšem v Německu udělali poměrně vážnou chybu, do zásilky strčili minimálně jeden kotouček s ochranným proužkem, kde byl nápis Republique du Zaire, a malé množství českých dvousetkor­un s portrétem Jana Amose Komenského se vytisklo i na něj.

Středoafri­cký Zair existoval mezi lety 1971 a 1997 a papírna dodávala bankovky i pro tento stát později přejmenova­ný na Demokratic­kou republiku Kongo.

Není úplně jasné, kolik dvousetkor­un s ochranným prvkem, který se paradoxně stal velkým (a ceněným) průšvihem, se do oběhu dostalo. Roman Veselý ze společnost­i Aurea Numismatik­a, která pořádá sobotní pražskou aukci, kde chybotisk bude dražen, míní, že šlo o desítky kusů. „Chyby si všimli sběratelé,“říká. „Mezi nimi je v současnost­i zhruba dvacet kusů této unikátní dvousetkor­uny. V oběhu by už ale neměla být žádná, bankovky z roku 1993 byly postupně staženy,“dodává.

Muž, který si nápisu Republique du Zaire v sáčku s výplatou všiml, byl podle Veselého laik, mince ani bankovky nesbíral a nesbírá.

Medaile gymnastek z Tokia

Na jarní aukci společnost­i se shodou okolností stejný chybotisk vydražil za 304 200 Kč při vyvolávací ceně 100 tisíc. Aurea Numismatik­a předpoklád­á, že v sobotu 300 tisíc už stačit nebude. „Já bych výsledek odhadoval na 400 až 500 tisíc korun,“říká Veselý. Jinak v sobotní aukci bude i řada dalších zajímavých položek. Výrazný cenový nárůst se očekává například za desetiduká­t krále Zikmunda Vasy III. (1566–1632), který ovládal Polsko, Litvu a Švédsko. Vyvolávat se bude na 300 tisících. „Je to mimořádná mince, čekáme, že výsledná cena pokoří hranici milionu korun,“říká Veselý. Zajímavost­í pak může být i dražba razidla na brakteát z 13. století. Jde o druhý známý nástroj tohoto typu na světě. Mezi medailemi a vyznamenán­ími pak vyniká stříbrná olympijská z Tokia 1964 pro družstvo gymnastek v čele s Věrou Čáslavskou. Aukce uspokojí i ty, kteří shánějí nyní poměrně módní svatovácla­vské dukáty nebo medaile z první republiky.

 ??  ?? Na pohled běžná dvoustovka. Jenže na ochranném pásku stojí Republique du Zaire.
Na pohled běžná dvoustovka. Jenže na ochranném pásku stojí Republique du Zaire.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia