MF DNES

Kimův test tlačí Trumpa do klíčového rozhodnutí

Severokore­jská krize vstoupila do nové, ještě nebezpečně­jší fáze. I Američané poprvé připustili, že nově otestovaná raketa Hwasong-15 by mohla zasáhnout jejich území. Jak Spojené státy zareagují?

- analýza Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

WASHINGTON, PCHJONGJAN­G Nová severokore­jská zkouška balistické rakety, která letěla déle a výše než všechny předchozí, ruku v ruce se zjevným selháním diplomacie opět posunuly amerického prezidenta Donalda Trumpa k zásadnímu rozhodnutí: buď se smířit s faktem, že se ze Severní Koreje stala jaderná mocnost schopná udeřit na území Spojených států, nebo proti Pchjongjan­gu zasáhnout vojensky.

Ostatní odpovědi, k nimž by šéf Bílého domu mohl případně sáhnout, jsou jen mírnějšími variantami obou výše uvedených možností. Patří sem například rozhodnutí začít Severokore­jcům jejich testovací rakety sestřelova­t.

Trumpova administra­tiva se po včerejšku ocitla pod ještě silnějším tlakem než dřív. Teď už se totiž jedná o potenciáln­í přímé ohrožení amerického území, a na to jsou obyvatelé Spojených států hákliví.

Raketa Hwasong-15, kterou Severokore­jci včera odpálili, dosáhla výšky 4 500 kilometrů (desetináso­bně víc, než se pohybuje Mezinárodn­í vesmírná stanice) a dopadla do Japonského moře. „Raketa dosáhla větší výšky než jakákoli předchozí vypuštěná ze Severní Koreje,“uvedl americký ministr obrany James Mattis. Z testu podle odborníků vyplývá, že pokud by byla vystřelena pod menším úhlem, mohla by mít akční rádius až 13 000 kilometrů. „Taková střela by dokázala zasáhnout Washington a kterékoli jiné místo na americké pevnině,“sdělil podle agentury ČTK americký vědec David Wright.

Někteří experti, například David Wright z Union of Concerned Scientists, upozorňují na to, že předpoklád­aný dolet rakety velmi závisí na použité hlavici. „Je tedy pravděpodo­bné, že po osazení velkou jadernou hlavicí by raketa nedolétla tak daleko,“vysvětlova­l David Wright. Severokore­jci podle něho nyní zřejmě využili co možná nejlehčí hlavici.

Osudová prezidento­va volba

I tak bude muset prezident konat. Ale jak? Na výběr má mezi shnilým jablkem a nepoživate­lným pomerančem. Ze všech možností, jež mají Američané k dispozici, není ani jedna dobrá, natož bez rizika.

„Trump, který během roku několikrát tvrdě varoval, že izolovaný stát zasype ohněm a hněvem, pokud bude pokračovat s ohrožování­m USA a jejich spojenců, byl zatím k poslední provokaci vůdce Kim Čong-una relativně zdrženlivý,“uvedl analytik Stephen Collinson pro server CNN. Trump bezprostře­dně po severokore­jském testu Američany pouze lakonicky ujistil, že problém vyřeší. Žádné podrobnost­i neuvedl. Skutečnost, že Trump se v reakci na zkoušku neobvykle mírnil, může podle Collinsona znamenat, že se prezident chce vyvarovat dalších provokací nebo že chce Kimovi svou mlčenlivos­tí znemožnit propagandi­stické využití balistické­ho testu. „Pokud tomu tak je, znamená to, že prezidento­va veřejná rétorika k této krizi prošla vývojem,“dodal analytik.

Trump se v každém případě přinejmenš­ím o krok přiblížil ke klíčovému rozhodnutí, které mu nikdo nezávidí, které však bude muset učinit, pokud se diplomatic­ké snahy o urovnání severokore­jské krize i nadále ukážou být stejně bezzubými jako dosud.

Tato volba se může ukázat jako osudová. Jak poznamenáv­ají někteří politologo­vé, bude jednou z vojensky

nejzávažně­jších, před nímiž američtí prezidenti od konce druhé světové války stáli.

Pokud se Donald Trump rozhodne pro vojenské řešení, které mnozí dlouho považovali za prakticky nemyslitel­né, bude muset vydat příslušný rozkaz s vědomím, že si konflikt může vyžádat statisíce obětí z řad civilistů i amerických vojáků.

Dalším velice rizikovým faktorem takového rozhodnutí by bylo, jak se zachovají další klíčoví hráči regionu, Rusko a Čína. Jejich stanovisko není v tuto chvíli vůbec jasné.

 ?? Foto: AP ?? Obavy rostou Japonec stojí před obří obrazovkou v Tokiu, na níž je patrná dráha, po níž letěla severokore­jská raketa.
Foto: AP Obavy rostou Japonec stojí před obří obrazovkou v Tokiu, na níž je patrná dráha, po níž letěla severokore­jská raketa.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia