MF DNES

Fakta Kim má přes tisíc raket

-

● Přesné údaje o počtu raket, které KLDR má, nejsou oficiálně k dispozici. Podle odhadů z roku 2015 vlastní Korejská lidová armáda přes 1 000 raket různého typu.

● Mezi typy raket, které KLDR již letos vyzkoušela, patří raketa krátkého doletu Scud, raketa středního doletu Pukguksong-2, raketa krátkého až středního doletu KN-17 či rakety středního až dlouhého doletu Hwasong-12, Hwasong-14 a Hwasong-15.

● Severní Korea několikrát neúspěšně testovala obávanou dvoustupňo­vou mezikontin­entální balisticko­u raketu Tepodong-2, která by podle odhadů mohla s doletem přes 6 000 kilometrů teoreticky ohrozit také americký stát Aljaška.

● V dubnu 2009 se severokore­jská raketa neúspěšně pokusila vynést na oběžnou dráhu komunikačn­í družici Kwangmjong­song-2. V prosinci 2012 KLDR vypustila balisticko­u raketu Unha-3, což je verze Tepodong-2, která vynesla na oběžnou dráhu družici Kwangmjong­song-3.

● Začátkem letošního července KLDR vůbec poprvé úspěšně vyzkoušela mezikontin­entální balisticko­u raketu. Střela Hwasong-14 letěla 39 minut, dosáhla výšky 2 802 kilometrů a dopadla do Japonského moře. Otestovaná raketa může být podle analytiků schopna doletět téměř 7 000 kilometrů.

● USA nejvíce znepokojuj­í rakety dlouhého doletu KN-14 a KN-08, které by se mohly dostat do vzdálenost­i až 11 500 kilometrů.

● Kim Čong-un otestoval za necelých šest let svého vládnutí přes 80 balistický­ch střel. (ČTK, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia