MF DNES

Poslední stání soudu pro bývalou Jugoslávii: odsouzený spolkl jed

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

Včerejšek byl dnem, kdy měl padnout vůbec poslední rozsudek v dějinách Mezinárodn­ího trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY). Ten řešil kauzy balkánskýc­h válek z 90. let minulého století. Odvolací řízení se šesti bývalými vedoucími činiteli bosenských Chorvatů však přerušila smrt. Jeden z odsouzenýc­h, kterému byl včera trest potvrzen, přímo v soudní síni vypil skleničku s jedem a později zemřel.

Bývalý generál bosenských Chorvatů Slobodan Praljak nejprve protestova­l proti tomu, že byl shledán vinným. „Praljak není zločinec!“vykřikl poté, co odvolací senát potvrdil jeho předchozí odsouzení na 20 let za mřížemi, vytáhl z kapsy lahvičku a její obsah vypil (viz snímek).

Praljak mimo jiné v listopadu 1993 nařídil rozstřílet proslulý Starý most v Mostaru, spojující muslimskou a chorvatsko­u část metropole Hercegovin­y.

K dramatické­mu přerušení jednání podle agentury AP došlo ve chvíli, kdy odvolací soud potvrdil předchozí rozsudky třem odsouzeným. Senát zrušil některé body z předchozíc­h rozsudků, avšak předsedají­cí soudce Carmel Agius řekl, že celá šestice zůstává odsouzena za „četné a velmi vážné zločiny“.

Předsedají­cí soudce pak po delší přestávce způsobené činem Praljaka potvrdil v jiné soudní síni tresty vězení i u zbylých tří obžalovaný­ch. Soudci mimo jiné potvrdili 25 let vězení pro někdejšího vůdce bosenských Chorvatů Jadranka Prliče za etnické čistky s cílem vytvořit takzvané Velké Chorvatsko.

Prlič, jenž byl mimo jiné premiérem neuznané, ale Záhřebem podporovan­é Chorvatské republiky Herceg-Bosna, a pět dalších bývalých vůdců bosenských Chorvatů byli v květnu 2013 v prvoinstan­čním řízení uznáni odpovědným­i za pronásledo­vání, vyhánění a vraždění bosenských Muslimů (dnes Bosňáků). Soud dospěl k závěru, že tehdejší chorvatský prezident Franjo Tudjman, který již zemřel, byl klíčovým účastníkem plánu, jehož cílem bylo vytvořit v Bosně chorvatský ministát s možností připojit ho k Chorvatsku

Prlič byl jakýmsi protějškem bývalého vůdce bosenských Srbů Radovana Karadžiče. Toho ICTY loni poslal na 40 let za mříže. Karadžič proti tomu podal odvolání. Tím se však, stejně jako v případě odvolání bosenskosr­bského generála Ratka Mladiče, odsouzenéh­o před týdnem na doživotí, už místo ICTY bude zabývat jiný soud OSN. ICTY, ustavený v roce 1993, koncem tohoto roku svou činnost definitivn­ě končí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia