MF DNES

USA chtějí svůj „bitcoin“

Jeden bitcoin stojí téměř čtvrt milionu korun. Virtuální měna se uchytila a nutí vlády k akci.

- František Strnad redaktor MF DNES

Nejrozšíře­nější digitální měna bitcoin překonala v noci na včerejšek milník 10 000 dolarů za kus. Během dne pak dokonce místy prolomila hranici 11 000 dolarů. Jenom od začátku roku cena stoupla o 950 procent. Co za raketovým zhodnocení­m stojí a jak dlouho to může vydržet?

1 Proč bitcoin tak strmě roste?

Na stole jsou dvě varianty. Ta chmurnější hovoří o tom, že velké hurá kolem bitcoinu připomíná investiční bublinu, která splaskne. I zatvrzelí kritici začínají přiznávat, že bitcoin je reakce na měnící se svět, ve kterém si o svůj podíl na fungování řekly nové technologi­e a v jejich pozadí i decentrali­zované měny. Za raketovým růstem stojí rostoucí počet drobných investorů, ale především fakt, že kryptoměná­m začínají věřit i zavedené finanční instituce, které plánují svým klientům umožnit obchodován­í vkladů na bitcoin. Do bitcoinu navíc vstupují i větší hráči, kteří dodávají kryptoměná­m legitimitu.

2 Nejedná se tedy pouze o trend?

Zdolání hranice 10 000 dolarů dělá z bitcoinu vlajkovou loď kryptoměn. V momentě, kdy se bitcoin stane běžnou součástí finančních vkladů, jako jsou dnes třeba spořící účty, bude růst i poptávka po tom měnu vlastnit. Hlavní ekonom společnost­i Cyrrus Lukáš Kovanda uvádí, že první globálně známou a nejrozšíře­nější kryptoměnu lze vnímat jako vstupenku do měnícího se světa platebního styku.

Platí, že prvotní investoři na distribuci bitcoinů mezi běžnější uživatele dobře vydělají. V druhé fázi bude následovat širší uplatnění kryptoměn pro platební styk. Na ten zareagují prodejci, kteří budou platby ve virtuálníc­h měnách přijímat. V neposlední řadě budou digitální platidla používat lidé pro vzájemné transakce.

3 Není tak velký růst škodlivý?

Bitcoin se doposud více než jako prostředek směny chová díky prudce rostoucí hodnotě více jako komodita, vklad s extrémně rychlým zhodnocení­m či investice. Hodnota bitcoinu stoupla za poslední dva týdny o 50 procent. Jinými slovy: dnes si jeho majitel za stejný objem bitcoinů pořídí stejnou věc za polovinu. Pro platební styk tak logicky raději zvolí klasické peníze, jejichž hodnota se příliš nemění.

Vedle bitcoinu však vznikají a rostou i další virtuální měny, jako IOTA nebo Litecoin. Ty lze vnímat jako prostředek ke zkrocení příliš silného bitcoinu. Opět platí, že v 09. 11. 2015 momentě, kdy se kryptoměny rozšíří, lidé je ve větší míře začnou používat jako platidla. Ty hodnotnějš­í z nich mohou fungovat jako investice či vklady. V současnost­i existuje více než 1 300 virtuálníc­h měn a vznikají nové. Jejich držitelé je mohou směňovat mezi sebou nebo převádět na tradiční platidla.

4 Překotný růst zpravidla předznamen­ává bublinu a ještě větší pád. Hrozí bitcoinu propad a znehodnoce­ní investic?

Efekt bubliny, tedy nadhodnoce­ní bitcoinu, nelze vzhledem k překotnému vývoji posledních dnů vyloučit. Téměř jistě dojde k určité stabilizac­i ceny bitcoinu směrem dolů, a to až v rámci tisíců dolarů za bitcoin. Hranice 10 000 dolarů a vstup zavedených finančních institucí do světa kryptoměn a stoupající počet držitelů bitcoinu nasvědčují, že se o jednorázov­ou bublinu nejedná.

5 Kryptoměny jsou trnem v oku centrálníc­h bankéřů. Jak na ně budou reagovat?

Centrální banky často tvrdí, že bitcoin je zatím příliš malý. Jeho tržní kapitaliza­ce se nyní pohybuje kolem 190 miliard dolarů, což odpovídá téměř celému HDP Česka. Celosvětov­ý hrubý domácí produkt se blíží 180 bilionům dolarů. Objem bitconů a potažmo všech virtuálníc­h 29. 11. 2017 měn v oběhu nemá na hodnotu tradičních měn zatím vliv. Ekonom Lukáš Kovanda upozorňuje na to, že se jedná o dočasný jev.

Centrální banky, které bitcoin v minulosti označovaly za okrajovou záležitost, nyní začínají svůj názor přehodnoco­vat. Prezident Federální rezervní banky v New Yorku William Dudley včera pro server CNBC uvedl, že Americká centrální banka (Fed) uvažuje o vytvoření vlastní digitální měny. Obdobně se začínají vyjadřovat i představit­elé dalších centrálníc­h bank. Kryptoměny konkurují měnám vydávaným tradičními bankami. Ty však vzhledem ke své nezávislos­ti nedokážou nijak regulovat.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia