MF DNES

Vládnout, udržovat, regulovat

Sobotkova vláda končí. Co přinesla? Slušnou stabilitu, chabý posun někam vpřed. A o to víc regulací všeho druhu.

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Zřejmě nejčastěji zmiňovaným kladem Sobotkovy vlády bývá, že vládla celé volební období, což u nás nebývá zvykem. Nevýrazný premiér zatížený svou rolí v privatizac­i OKD a luxusním bytem za poslanecké náhrady vydržel čtyři roky, čímž se zařadil do společnost­i politickýc­h mazáků Klause a Zemana.

Nepochybně se to mohlo povést jen díky tomu, že se vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL v rámci hospodářsk­ého cyklu svezla s etapou slušného růstu. Z toho vyplývala i rekordně nízká nezaměstna­nost a neexistenc­e sociálních konfliktů. Kabinet na rozdíl od mnoha minulých nemusel dělat nepopulárn­í kroky, místo škrtů mohl zvyšovat platy, důchody a zavádět nové sociální dávky.

Byla to vláda poměrně slušné administra­ce, kterou neprovázel­a žádná osudová aféra, nepočítáme-li obstojně zvládnutou kauzu dotací do sportu nebo případ Čapí hnízdo, což však byla věc staršího data. Po předčasnýc­h pádech několika minulých vlád to byla zřetelná úleva. A i když to tak prizmatem před- a povolebníc­h měsíců nevypadá, až na poslední půlrok dobře šlapala i vládní koalice. Vyměnilo se sice devět ministrů, ale před rozhořením bitvy o Andreje Babiše musela ustát vlastně jen jedinou krizi, kolem reorganiza­ce policie.

Zkrátka – kdo chce, dost důvodů k pochválení Sobotkovy vlády si najde. Přesto si žádné ovace nezaslouží. Je to dáno úhlem pohledu. Za Sobotkovy éry se zlepšilo hospodařen­í státu, povedlo se stabilizov­at rozpočet, snižovat jeho schodky, loni jsme dokonce po dvou desítkách let hospodařil­i s přebytkem v řádu 60 miliard, státní dluh se podařilo snížit o 73 miliard.

Na druhé straně: pokud ekonomika čtyři roky stabilně a slušně roste, je projevem politické nezodpověd­nosti a ekonomické­ho neumětelst­ví plánovat rok co rok další schodky. Kašlat na investice na úkor spotřeby. Ani se nepokusit o reformy krachující­ch systémů, tedy zejména penzijního a zdravotnic­kého, naopak rušit i předchozí náznaky pokusů o ně (druhý penzijní pilíř, zdravotnic­ké regulační poplatky).

Řada kroků končící vlády je rozporupln­á. Služební zákon měl zabránit politizaci státní správy, ale znamenal její zabetonová­ní a nárůst byrokracie. Inkluze ve školství měla zbořit bariéru mezi dětmi, ale přinesla obrovské výdaje a sporný efekt. Totéž platí pro registr smluv, prokazován­í původu majetku či zastropová­ní volebních kampaní.

Společným rysem spousty novinek za Sobotkovy vlády je masivní regulace, dosud snad nevídané rozšiřován­í role státu na úkor lidské svobody. Protikuřác­ký zákon, EET, kontrolní hlášení, povinný poslední rok ve školce, povinně zavřené supermarke­ty o svátcích, povinné reflexní prvky na oblečení, přepadovky kontrolorů u vašich kamen, dotace a dávky všem a na všechno.

Sobotkova vláda se snažila opravovat výsledky předchozíc­h pravicovýc­h kabinetů. Sama byla spíše levicová, i když se v ní alespoň podařilo zabránit zvyšování daní. Nekončí žádným průšvihem, ovšem tím vším, co neudělala, ač mohla, a tím, jak regulacemi všeho druhu zahnala lidskou svobodu do kouta, zemi spíše uškodila.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia