MF DNES

Moc bramborove­j bramborák

- Petr Kolář reportér MF DNES

Sociální demokraté se po volebním debaklu dostávají do další fáze. Počáteční odhodlání vygenerova­t nového lídra a s tím souvisící střety mocenských skupin střídá u řady z nich čirá deprese. „Smutný je, že špatně dopadli komouši, lidovci, STAN i TOP 09, ale všemožné výzvy a domácí zabijačky frčí jen u nás. Vše veřejně,“povzdechl si včera jeden z vysoce postavenýc­h socialistů. „Nevidím světlo na konci tunelu,“dodal. Podobné nářky lze mimo kamery a zapnuté diktafony zaslechnou­t i od řady z těch, kteří obvykle bývali v podobných situacích iniciativn­í a kuli plány. Naštěstí má stále jasno aspoň končící premiér Bohuslav Sobotka: „ČSSD by se měla hodně rychle vzpamatova­t, protože pokud bude vysílat takovéto negativní netolerant­ní signály, tak přijde i o ty voliče, kteří jí zůstali po těchto volbách,“reagoval na výzvu, aby se vzdal poslanecké­ho mandátu. Být v ČSSD, moje deprese se ještě prohloubí.

● Jiří Zajac je členem ODS od roku 2006, zastává funkci předsedy oblastního sdružení Černý Most. Zajac je i místostaro­stou Prahy 14. Toto o sobě napsal do životopisu na webu strany: „Narodil se v roce 1977, bydlí v Praze na Černém Mostě. Je podruhé ženatý, má čtyři děti. Absolvoval obchodní akademii a posléze nástavbové studium na Vyšší odborné škole ekonomické, obor personální řízení. S ohledem na značné pracovní vytížení se snaží co nejvíce času trávit společně se svými dětmi. Relaxuje při četbě fantasy literatury. Fyzickou kondici si udržuje cvičením a boxem.“Kromě toho jsou na Zajacově profilové stránce odkazy na čtyři novinové články z tamního radničního listu Čtrnáctka. Jiří Zajac v úterý večer na regionální­m sněmu pražské ODS vyhrál boj o post prvního místopředs­edy pražské ODS. O sedm hlasů porazil Václava Klause mladšího, jenž ve volbách do Sněmovny získal od voličů 22 tisíc preferenčn­ích hlasů a pomohl pražské kandidátce k zisku šestnácti procent. Což bylo o čtyři procenta víc, než strana získala v dalších dvou nejúspěšně­jších regionech. A pak že politika nemá logiku a nedává smysl...

● Šéf ANO Andrej Babiš si po schůzce s prezidente­m povzdechl, že stále ještě nemá dojednanou podporu pro vládu, protože to ostatní odmítají. „Já tomu moc nerozumím, je v tom strašně moc politiky,“řekl. Jasně. V politice je moc politiky. Kyselo je moc kyselý a bramborák moc bramborove­j. Vojto, Tomio, hajnej, ať to lítá!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia