MF DNES

Medvídek britštější než Bond

- — Mirka Spáčilová

Konečně se našel vzácný úkaz, kdy je druhý díl ještě lepší než první, zdánlivě nepřekonat­elný. Z rodinného snímku Paddington 2 prýští ryzí nezkalená radost a také vtip, cit, napětí, akce, výtvarná představiv­ost i skvělé řemeslo.

Že titulní hrdina čili peruánský medvídek žijící v londýnské rodině působí vedle herců naprosto přirozeně, znamená už technologi­ckou samozřejmo­st. Ovšem způsob, jak ho lidé přijímají, je ojedinělý, neboť je dokonale britský, počínaje humorem a konče reáliemi. Chlupáč se slabostí pro marmeládu je více britský než James Bond a Sherlock Holmes dohromady, přitom z obou si bere prvky akční detektivky, kouzlo rituálů a smysl pro retrostyl v podobě parního cirkusu i vlaku.

Honba za ukradeným leporelem skrývající­m dávné tajemství zavede medvídka až do vězení, které zvelebí doslova dorůžova a odkud dramaticky prchá. Současně však jeho osudy provázejí kouzelné archivní záběry i nápaditá animace historické­ho leporela, jehož kulisami postavičky občas putují. Záhada se odhaluje podle stop ve stylu Šifry mistra Leonarda, takže se nevtíravě přidá turistická prohlídka památek metropole, zároveň film hýří zábavnou akcí – honbě ve vlaku by tleskal i Frigo na mašině. A hlavně je to celé hravé, nenucené a suše shazované, kdykoli se slza chystá ukápnout.

Medvídek pojmenovan­ý podle londýnskéh­o nádraží, jehož stvořitel Michael Bond bohužel letos zemřel, je pro ostrovany maskotem jako pro nás krtek, ovšem rozhodně ho nekříží s pandou. Drží tradici jako padouch v podání Hugha Granta, krachující herec, jenž vedle převleků střídá i role od shakesp earovských po muzikálové. A tady nejvíc zabolí, že body ubírá český dabing.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia