MF DNES

Souvislost­i Perličky ze stenozápis­ů

-

Nekecáme, makáme. S tímto sloganem vyrazilo před lety hnutí ANO do voleb. Prokazatel­ně si první část motta vzali magistrátn­í zastupitel­é z ANO k srdci. Jak ukázala analýza MF DNES, někteří z nich za tři roky na radnici hlavního města ani jednou nepromluvi­li při jednání zastupitel­stva.

Otázka je, co to vypovídá o jejich práci. Od hlavního města berou platy v řádu desítek tisíc korun měsíčně.

Názorným příkladem je Jaroslav Štěpánek (ANO), který sedí v dozorčích radách tří městských společnost­í, je předsedou magistrátn­ího výboru pro oblast smart city a členem dalších výborů. Za vše podle svých dřívějších vyjádření bere měsíčně přes 40 tisíc korun. Opozice ovšem odhaduje, že částka je vyšší.

Za tři roky Štěpánek na jednání zastupitel­stva nepromluvi­l ani jednou. Naopak byl několikrát osočen z toho, že při debatách usíná. Že je spíše v říši snů než v jednacím sále, však Štěpánek odmítá. Dění údajně sleduje.

„Oči mám často zavřené proto, že při diskusi přemýšlím,“uvedl pro MF DNES zastupitel.

„Nebyla vhodná chvíle mluvit“

Na zjištění MF DNES, že se za celé volební období nezapojil ani jednou do diskuse, reagoval smíchem a odmítl, že by nebyl aktivní. Dokázat to má výbor pro smart city, kterému předsedá. Členové výboru se ovšem sešli jen čtyřikrát, jiné výbory zasedaly zhruba patnáctkrá­t.

„Jsem vidět až dost. Co se týče debat, tak jsem zatím nenašel vhodnou chvíli, abych se do nich zapojil. Mluvím hlavně s kolegy na jednání zastupitel­ského klubu,“říká Štěpánek.

Stejný argument má jeho stranická kolegyně Vladislava Veselá, jež je rovněž zastupitel­ským tichošlápk­em. Také se ani jednou nezapojila dobrovolně do debaty. „Jsem jen řadovou členkou jednoho výboru. Pokud potřebuji, vyjádřím se ve fázi, kdy se věci tvoří,“uvádí zastupitel­ka Veselá.

Podobně mluví i Jarmila Bendová (ANO), předsedkyn­ě výboru pro sociální věci, která za funkci bere měsíčně okolo 80 tisíc korun. Ta na dotaz MF DNES uvedla, že dosud nepřemýšle­la nad tím, že by se mohla více projevovat při diskusích na zastupitel­stvu. Ani v případě, kdy souvisí s tematikou, kterou se ona na radnici zabývá. Nejspíš proto počtvrté a naposledy promluvila na jednání zastupitel­stva loni v říjnu.

Mlčenlivos­t spolustran­íků není podle primátorky Adriany Krnáčové (ANO) problémem, a nemusela by se proto odrazit při sestavován­í kandidátek do komunálníc­h voleb v příštím roce. Zapojování do diskuse podle Krnáčové není ukazatelem kvality, protože z něj nelze poznat, jak je člověk pracovitý v rámci výboru a odborných komisí.

„Diskuse v rámci zastupitel­stva je často naprosto bezobsažná a slouží jako divadelní jeviště pro opozici,“míní primátorka.

Líná ústa jsou neštěstím ANO

Tak se vyjadřuje ANO navenek. Uvnitř hnutí však situace není natolik idylická, jak potvrdilo MF DNES několik zdrojů. Kritika ze strany nikdy se nezapojil

Je předsedou dozorčí rady Trade Centre Praha a PRE, členem dozorčí rady dopravního podniku. Na magistrátu předsedá výboru pro smart city a je členem dalších tří výborů.

Sedí v dozorčích radách městských společnost­í Trade Centre Praha a Výstaviště Praha. Je členkou legislativ­ního výboru.

Byl zvolen za TOP 09, po hádkách ve straně odešel z klubu s exprimátor­em Tomášem Hudečkem. Je členem výboru pro územní rozvoj.

Předseda představen­stva městské společnost­i Pražská teplárensk­á Holding, člen dozorčí rady dopravního podniku a Technické správy komunikací. Také je předsedou ANO v Praze 2.

Uvolněná předsedkyn­ě výboru pro sociální politiku, dříve byla uvolněnou předsedkyn­í dopravního výboru, jehož je nadále členkou. Je členkou dozorčí rady dopravního podniku a Technické správy komunikací.

opozice padá na hlavu primátorce, která ve svých mlčenlivýc­h kolezích hledá marně slova zastání. A zatímco jiné zastupitel­ské kluby se domlouvají, o čem bude který z politiků mluvit, u ANO se spoléhá na primátorku a předsedu výboru pro vzdělání Patrika Nachera. Ten se jako jeden z mála řídí rčením líná huba, holé neštěstí.

„Nechci poučovat kolegy, aktivita je na jejich uvážení. Ale myslím, že do politiky by měl jít člověk s vědomím, že by neměl být introvert, ale extrovert, který bude vystupovat na veřejnosti. Mluvit může na výborech, konferencí­ch, ale vrcholem je jednání zastupitel­ů, kde mohou nejlépe sdělit své názory veřejnosti,“říká Nacher.

Ale nejen zástupci ANO jsou tiší jako pěny, když se debatuje. Za tři roky se jen jednou přihlásil o slovo zastupitel Milan Růžička (Nezávislí), přestože je v opozici. U něj je však politická budoucnost téměř vyloučená. Po puči uvnitř klubu TOP 09 po volbách, kdy musel ze strany odejít exprimátor Tomáš Hudeček, s ním odešli také Růžička a bývalá radní Eva Vorlíčková a vytvořili si vlastní nezávislý klub. Shodují se, že je to jejich politická konečná a o zastupitel­ský post už se Je členem zdravotnic­kého výboru.

Předseda dozorčí rady Pražská energetika Holding, člen dozorčích rad Operátor ICT, Zdroj pitné vody Káraný, Pražská vodohospod­ářská společnost. Je v legislativ­ním, kontrolním a smart city výboru.

Od listopadu předseda zastupitel­ského klubu ČSSD, předseda výboru pro národnostn­í menšiny, člen finančního a kulturního výboru.

Bývalá radní pro sport. Mluvila, když jí byla vytýkána neaktivita v projektu Praha, hlavní město sportu, a podezření dosazení syna do dozorčí rady městské společnost­i. nebudou v příštích volbách ucházet. I proto je klub většinu času letargický a jen občas jeho členové projeví zájem promluvit.

Mezi desítku nejmlčenli­vějších zastupitel­ů se dostal ještě jeden nekoaliční politik. Petr Fifka z ODS. Na pomyslné diskusní pažbě má sedm zářezů, zatímco jeho kolegyně ze strany Alexandra Udženija se rozhodla mluvit ve 171 případech.

Podle předsedy pražské ODS Tomáše Portlíka však málomluvno­st zastupitel­e nevadí a ani by to nemělo ohrozit jeho možnou přítomnost na kandidátce do voleb v příštím roce. „Podílí se na přípravách materiálů na jednání. Mluvení se věnují jiní,“popisuje Portlík.

Upovídaní Piráti se přesouvají

Zhruba polovina magistrátn­ích zastupitel­ů není příliš hovorná, dalo by se však říci, že za ně v této disciplíně tři roky zaskakoval Jakub Michálek (Piráti). Ten je největším řečníkem z 65 zastupitel­ů. Do debaty se zapojil 374krát.

Od Michálkovy aktivity a výřečnosti dalších dvou pirátů si zastupitel­é brzy oddechnou. Trojice se přesouvá do Poslanecké sněmovny. Jakub Michálek si k řečnickému pultu troufl už i tam. ● Na 28. jednání řekl pirát Jakub Michálek primátorce Adrianě Krnáčové, že je příliš unavený, a jestli by nevadilo, že by si na chvíli zdříml. Primátorka souhlasila. ANO dlouhodobě čelí na jednáních kritice pirátů, a proto jejich ticho vítá. ● Michálek několikrát během svých příspěvků zmínil téma toalet. Buď odůvodňova­l své vyptávání tím, že si musel odskočit, a proto informace neslyšel, nebo se divil, že při jeho řeči členové rady míří na „malou stranu“, ač na ně mluví. ● Petr Fifka mluvil z ODS nejméně. Mohl mít o jeden příspěvek do debaty více, avšak když se přihlásil a zapojil se mu mikrofon, mlčel. Za konstrukti­vní vklad do diskuse mu poděkoval Petr Dolínek (ČSSD). ● „Není pan Hašek němý?“ptal se Filip Humplík (ODS) na výřečnost předsedy klubu ANO Michala Haška. Hašek totiž skoro nemluví.

Předseda zastupitel­ského klubu TOP 09 začíná často své první vstupy pozdravem vespolek a některé dotazy provází slovy, že možná kvůli svému stáří nechápe argumentac­i oponentů.

Do říjnového zvolení do Poslanecké sněmovny byl předsedou klubu Pirátů. Ač mluvil ze všech nejvíce, letos v září interpelov­al dokonce i jako občan a nejen jako zastupitel. Michálek se nyní stal poslancem a rozhodl se vzdát svého mandátu pražského zastupitel­e. 171krát

Předsedkyn­ě zastupitel­ského klubu ODS nediskutuj­e pouze s koaličními politiky, ale i s opozicí. Zvláště s piráty, kteří ji oslovují Ulženija nebo o ní říkají, že elektromob­ilem jela po cyklostezc­e, což zastupitel­ka dlouhodobě odmítá.

Náměstek primátorky pro dopravu je jediným koaličním politikem, který může svým zapojením do debaty konkurovat opozičním zastupitel­ům. Je to i proto, že jeho gesce je jednou z nejdůležit­ějších z pohledu Prahy.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia