MF DNES

Vzhled vánočním trhům dají vitráže. A betonové bloky

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes V sobotu začínají pražské adventní trhy. Kromě některých novinek je budou provázet i zpřísněná bezpečnost­ní opatření.

-

Martin Bajtler redaktor MF DNES

Nejhezčí vánoční trhy na světě najdete ve Štrasburku, Vídni, Montrealu a v Praze, vyhlásila vloni televizní stanice CNN. Organizáto­ři populárníh­o adventu na Staroměsts­kém a Václavském náměstí by chtěli podobně zabodovat i letos. Zda se to podaří, mohou lidé posuzovat už od soboty.

Dekoraci organizáto­ři tento rok věnovali čtyřem slavným osobnostem: jako byl Karel IV., Rudolf II., Rabi Löw a Franz Kafka. A přichystal­i několik novinek. „Do středu náměstí jsme postavili nový vyhlídkový most. Je vyšší a větší je také vyhlídková plošina. V předchozíc­h letech byl o most velký zájem a lidé se na něm mačkali, proto jsme plošinu zvětšili,“říká šéf společnost­i Taiko Libor Votruba. Další novinkou jsou keramické hrnečky, do kterých si mohou návštěvníc­i u stánků koupit třeba svařené víno. „Máme třicet tisíc hrnečků s motivem Prahy. Dalších dvacet tisíc hrnků s podobiznam­i slavných osobností jsme bohužel museli stáhnout, protože nám začaly praskat,“dodává Votruba.

Firma Taiko letos organizuje vánoční trhy už počtrnácté. Vloni jí magistrát prodloužil smlouvu na dobu neurčitou s roční výpovědní lhůtou. Firma za tuto příležitos­t platí čtyři miliony korun ročně. Prodloužen­í smlouvy kritizoval­y především opoziční strany TOP 09 a ODS, podle kterých je Taiko napojené na lobbistu Romana Janouška.

Celkové náklady na pražské vánoční trhy jsou podle pořadatele patnáct milionů korun. K tomu v letošním roce firma investoval­a dalších osm milionů do zmiňovanýc­h novinek a oprav stánků.

Slavnostní rozsvícení letos bude

Před dvěma lety pořadatelé z bezpečnost­ních důvodů zrušili slavnostní ceremoniál rozsvěcení vánočního stromu, který se nekonal ani loni. Letos se k tomuto formátu trhy na Staroměsts­kém náměstí vracejí. „Nakonec jsme se dohodli, že slavnostní rozsvícení stromu se bude konat v sobotu 2. prosince v půl páté odpoledne,“říká radní hlavního města Karel Grabein Procházka (ANO).

Strom se bude slavnostně rozsvěcet za zvuků Vltavy od Bedřicha Smetany. Od té doby mohou návštěvníc­i sledovat rozsvěcecí show každý den od 16.30 v hodinových intervalec­h až do 21.30. Střídavě bude znít Smetanova Vltava a znělka Krkonošský­ch pohádek od Vadima Petrova.

Smrk, který do Prahy dorazil z Roztok na Rakovnicku, bude letos zdobit především zlatá a červená barva. „Hlavními motivy budou vitráže podobné těm, které jsou v katedrále svatého Víta. Takže bude strom barevnější,“říká Jakub Olbert z firmy SOS Dekorace, která výzdobu letošních trhů zajistila.

Magistrát ve spolupráci s policií posiluje v souvislost­i se začátkem trhů některá bezpečnost­ní opatření. Do konce roku například zůstanou na rozhraní Staroměsts­kého náměstí a Pařížské ulice žlutočerné betonové city bloky, tedy zábrany proti útoku teroristů rozjetým vozidlem. Podle radního pro bezpečnost Libora Hadravy (ANO) ohradí betonové bloky proti automobilů­m také vánoční tržiště ve spodní části Václavskéh­o náměstí a na náměstí Republiky. „Opatření budou v takové míře, jako tomu bylo v loňském roce,“dodává radní. Loňská bezpečnost­ní opatření reagovala na teroristic­ký útok v předvánočn­ím Berlíně, kde najel útočník kamionem naloženým ocelí do davu lidí.

„Po dobu trhů bude v ulicích opět více strážníků a policistů, kteří budou dohlížet na exponovaná místa včetně hromadné dopravy,“uvádí mluvčí magistrátu Vít Hofman.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Barevnější Výtvarnou podobu adventní výzdoby určují barvy vitráží, které jsou v oknech katedrály. Vizualizac­e: SOS Dekorace
Foto: Yan Renelt, MAFRA Barevnější Výtvarnou podobu adventní výzdoby určují barvy vitráží, které jsou v oknech katedrály. Vizualizac­e: SOS Dekorace
 ??  ?? Pražský smrk Čtyřiadvac­etimetrový smrk z Křivokláts­ka přijel do centra Prahy zapřažený za tahačem v noci na úterý.
Pražský smrk Čtyřiadvac­etimetrový smrk z Křivokláts­ka přijel do centra Prahy zapřažený za tahačem v noci na úterý.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia