MF DNES

Videorevol­uce začíná. Jak moc pomůže?

Průlom: fotbalová liga v neděli poprvé naostro vyzkouší zápas pod dohledem videorozho­dčího.

-

David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Revoluce přichází o něco dřív, než se čekalo. Dosud běžel projekt jen v testovacím režimu – videorozho­dčí nanečisto vyhodnocov­ali situace v pětadvacet­i ligových zápasech a naživo v juniorské lize.

Záznamy mířily rovnou na univerzitu do belgické Lovaně, kde funkčnost videa v jednotlivý­ch soutěžích posuzují vědci. Čekalo se, že jeho využití v Česku posvětí během zimy, ale nakonec jej odklepli dřív.

Proto třeba už v neděli může video rozseknout některou ze čtyř striktně vymezených situací: Pochybnost při vstřeleném gólu. Při penaltové situaci. Při udílení červené karty. A také při chybné identifika­ci nebo záměně trestaného hráče.

Tím pádem je třeba zdůraznit: video není a nebude všelékem. Neodstraní ze hry hádky o teč při autovém vhazování nebo rohu, nevyřeší sporný faul na polovině hřiště.

Zato v zásadních momentech může hodně pomoci. I když i ti, kteří se o něj dlouhodobě zasazují, jsou na startu mise opatrní.

„S videem jsou spojená pozitiva, ale i porodní bolesti. Hodí se na něj rčení: dobrý sluha, ale zlý pán,“myslí si Svoboda. „Nemůžeme čekat, že najednou nebude docházet k chybám. Primárním cílem je odstranit fatální přehmaty, které mají zásadní dopad na výsledek.“

I tenhle přínos leckde překrývají problémy. Třeba Němci si zřídili videocentr­álu v Kolíně nad Rýnem a rozhodli se, že do ní ročně nasypou zhruba 130 milionů korun. Funguje

 ?? Foto: ČTK Foto: ČTK ?? Čerstvá kauza Milan Baroš z ofsajdu střílí branku Karviné. I tady by video zaúřadoval­o.
Foto: ČTK Foto: ČTK Čerstvá kauza Milan Baroš z ofsajdu střílí branku Karviné. I tady by video zaúřadoval­o.
 ??  ?? Už si nezalétá Ruslan Mingazov ještě v dresu Slavie nafilmoval penaltu v derby. Video by jeho prohřešek odhalilo.
Už si nezalétá Ruslan Mingazov ještě v dresu Slavie nafilmoval penaltu v derby. Video by jeho prohřešek odhalilo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia