MF DNES

Barbora Špotáková Nemůžu volat, napsala oštěpařka Barbora Špotáková, jsem na vojenském výcviku u Vyškova. Spojili jsme se o pár dnů později. V

-

y musíte každoročně na vojenský výcvik? V posledních pár letech jo, a je to logické. Jsem z Dukly Praha, která patří pod armádu.

Štve vás ta povinnost? Vůbec ne. Je to sice hodně vojenské, program máme od svítání do noci, ale zároveň se potkáme s dalšími sportovci od paragánů přes vodáky a cyklisty až k pětibojařů­m, úkoly plníme společně, takže se utužuje kolektiv. To je fajn.

Přes den se maká a večer jdete na pivo? To zase ne. Den začíná nástupem v šest, a protože nás pak čekají například střelby ze samopalu, večerní mejdany by nebyly úplně vhodné.

Jak se vám takhle před střílením vstává? Mně dobře. Mám malé dítě, první tři roky jeho života jsem o moc déle nespala nikdy.

Co tam ještě děláte? Oblíbený je noční orienťák ve skupinkách. Já letos měla výhodu – běželi se mnou Ondra Synek a Martin Fuksa, takže dva mistři světa.

Dohromady tři. A jo, se mnou tři. Podle mapy jdete nebo běžíte asi deset kilometrů převážně houštím, a i když jsou povolené čelovky, každá skupinka aspoň jednou zakufruje do rokle. Další den jsme se mohli projet ve vojenských džípech a náklaďácíc­h, takže všechno příjemný.

Helikoptér­ou jste neletěla? Náhodou letěla, ale už o týden dřív a ve středních Čechách, dostali jsme to s Pepou Dostálem jako dárek za tituly mistrů světa. Ze zbarvených lesů kolem Sázavy stoupala pára, na pohled to nemělo chybu.

Ale? Pilot nám předváděl desetinu možností, které helikoptér­a má, ale mně to stačilo, jen tak tak jsem to s hlavou u otevřeného okýnka přežila. Vy teď máte cosi jako dovolenou? Skutečná dovolená byla v září. A musím říct, že nejlepší v životě, i když zároveň dodávám, že nejsme kdovíjak cestovatel­ská rodina, obvykle jezdíváme do maďarských lázní.

Kde jste byli tentokrát? Projeli jsme si Andalusii. Náš Janeček byl na delší dobu jenom s mámou a tátou, což potřeboval, protože přes rok se často přesouvá po babičkách.

Co se vám líbilo nejvíc? Komplex středověký­ch paláců a pevností v Alhambře. Tam jsem zamluvila apartmán s velkým předstihem. Už na internetu měl hodnocení 9,9, ale já bych mu dala rovnou desítku.

Kterým směrem poletíte na soustředěn­í? Stejným, jen o něco dál, na Kanáry, kde mají oštěpaři ideální podmínky. Jsme tam od konce listopadu do půlky prosince.

Předala byste teď štafetu oblíbenému umělci? Blízcí jsou mi třeba Fanánek, Aleš Háma nebo Monika Absolonová, ale víte co? Dám ji Ing. Magorovi, kapelníkov­i Tří sester, protože s ním moc rozhovorů nevychází.

Tak tedy Tomáš Doležal? Ano, on se vlastně jmenuje takhle.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia