MF DNES

Koho chce Babiš do vlády

Jména členů vlády Andreje Babiše jsou venku. Je mezi nimi expolicist­a i agrobaron.

- Lukáš Valášek Vojtěch Srnka

Andrej Babiš Miloši Zemanovi při úterní návštěvě na Hradě slíbil, že přinesený seznam ministrů budoucí vlády zatím neodtajní. Jména se přesto ven včera dostala. Mimo jiné kolovala i mezi členy ČSSD.

Ministrem zemědělstv­í se nejspíš stane šéf společnost­i Úsovsko Jiří Milek, který sedí i v představen­stvu agrární komory. Jeho firma se zabývá výrobou od müsli tyčinek až po čističky odpadních vod.

Podle několika zdrojů MF DNES už je jasné i to, že ministrem školství bude člen brněnského ANO a dosavadní náměstek na ministerst­vu školství Robert Plaga. A to navzdory tomu, že Babiš měl v záloze jiná jména. Jen v Plagově mateřském Brně oslovil hned několik rektorů vysokých škol. Všichni ho však odmítli. Nakonec sami doporučili právě Plagu, který se na ministerst­vu oblasti vysokých škol věnoval.

Post pro rebela

Pikantní je, že Plaga je v brněnském ANO známý jinou věcí. Před komunálním­i volbami v roce 2014 odstartova­l veřejnou internetov­ou petici členů ANO, která tvrdila, že v hnutí v Brně panují nedemokrat­ické praktiky. Petice se ohrazovala proti údajnému řízenému nekalému nabírání nových členů, snaze o diskredita­ci a vydírání lidí nebo nátlakovém­u sestavován­í kandidátek ve straně. Apelovala na Babiše i šéfa krajského ANO Marka Janíčka. MF DNES pak Plaga tvrdil, že chtěl jen rozpoutat vnitrostra­nickou diskusi.

Za pár měsíců následně Plaga nastoupil na post náměstka za ANO na ministerst­vo školství. „Hnutí ANO v kraji funguje velmi dobře. žádné problémy se tehdy nepotvrdil­y,“komentoval to včera nynější brněnský radní a tehdejší šéf ANO Marek Janíček. Plagu se MF DNES kontaktova­t nepodařilo.

Ministerst­vo práce a sociálních věcí bude nejspíš řídit současná středočesk­á radní Jaroslava Němcová (ANO), která zároveň dělá náměstkyni v Nemocnici Na Homolce. Životopis Němcové zahrnuje třeba i post náměstkyně na Úřadu vlády.

Budoucí Babišův ministr průmyslu Tomáš Hüner už na ministerst­vu působil jako náměstek. Když z ministerst­va průmyslu odcházel, psal o něm web Česká pozice, že byl příznivcem prolamován­í uhelných limitů. To by prospělo českému uhlobarono­vi Pavlu Tykačovi. Do jeho služeb ostatně Hüner v roce 2014 také nastoupil. Zde měl podle informací MF DNES na starosti například převzetí uhelné elektrárny ČEZ, kterou však elektráren­ský gigant nakonec Tykačovi neprodal právě na popud Andreje Babiše.

V současnost­i Hüner pracuje jako ředitel jedné z divizí nadnárodní firmy Siemens. Ač platí za odborníka v energetick­é oblasti, dlouho se v ANO spekuloval­o, zda by kvůli vazbě na Tykače ministerst­vo průmyslu místo něj neměl dostal někdo jiný.

 ??  ??
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Premiér Zeman Babišovi potvrdil, že ho jmenuje premiérem 6. prosince, vládu o týden později. Jména ministrů má prý držet v tajnosti.
Foto: Dan Materna, MAFRA Premiér Zeman Babišovi potvrdil, že ho jmenuje premiérem 6. prosince, vládu o týden později. Jména ministrů má prý držet v tajnosti.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia