MF DNES

Statisíce lidí nestíhají výměnu řidičáku

Končí platnost rekordního počtu průkazů. Řidičům hrozí pokuty a zákaz jízdy

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Člověku, který jezdí s propadlým řidičákem, hrozí na místě pokuta pět tisíc korun. V horším případě mu ho policista při kontrole sebere a zakáže mu další jízdu. Pár týdnů před koncem roku se tohoto přestupku dopouštějí statisíce Čechů.

Celkem 248 tisíc lidí si totiž podle nejaktuáln­ějších čísel ještě nepožádalo o nový řidičský průkaz, přestože jim letos vypršela po deseti letech platnost toho starého.

MF DNES získala od ministerst­va dopravy nejnovější číslo ke včerejšímu dni. Je dokonce o 26 tisíc vyšší než před měsícem, protože v listopadu propadly řidičáky dalším lidem a na úřad jich stále většina ani přes varování nevyrazila.

„V roce 2007 vydala Státní tiskárna rekordní množství dokladů,“vysvětluje důvod velké výměny mluvčí ministerst­va dopravy Tomáš Neřold. Tehdy už byl k dispozici nový atraktivně vypadající průkaz s dvanácti evropskými hvězdičkam­i.

Mluvčí dodává, že čtyřicet procent letos nevyměněný­ch dokladů vlastní lidé nad 61 let. „Je tedy možné, že si někteří tito řidiči už průkaz neobnovují, protože autem nejezdí,“odhaduje Neřold.

Pokuta pět tisíc korun je horní strop, v praxi ji asi dostane málokdo. „Pánem přestupkov­ého řízení je policista na místě. Podle nového zákona ten přestupek nějak administra­tivně řešit musí, ale pořád zůstává možnost napomenutí nebo symbolické sankce. Určitě záleží i na tom, jak se konkrétní řidič chová,“říká šéf severočesk­é dopravní policie Jiří Ušák.

Výměna řidičáku je bezplatná, ale žadatel kvůli ní musí zatím do svého trvalého bydliště a musí si přinést papírovou fotku. Od úřadu žádná sankce za výměnu propadlého řidičáku opozdilce nepotká.

Třeba v Brně se momentálně na nový doklad čeká dva týdny, oficiální lhůta je 20 dní.

Příští rok od července se podmínky pro výměnu změní k lepšímu. Například už nebude nutné jezdit do místa trvalého bydliště. S přispěním Alžběty Šimkové

Výměna řidičských průkazů se v Česku pořád odbývá jako v „době kamenné“, a ne jako v 21. století.

Žadatel musí jet na úřad do místa trvalého bydliště. Mise je to obtížná, třeba když někdo pracuje v Praze a domů na druhý konec republiky se vrací jednou za měsíc na víkend. Řidič si musí zároveň přinést vytištěnou fotku.

„Od prvního července začne platit zákon, na který se teď technicky připravuje­me. Člověk bude moci požádat o řidičák na libovolném úřadu, kde ho i digitálně vyfotí nebo si fotku stáhnou,“slibuje mluvčí ministerst­va dopravy Tomáš Neřold.

Další praxe, která poněkud odporuje globalizov­anému světu, předepisuj­e výměnu řidičského průkazu po každém stěhování a změně trvalého bydliště. I ta skončí v červenci.

Pošlete mi nový řidičák

Pražský politik Petr Dolínek však chce zajít ještě dál. Navrhne několik postupných změn a v konečné fázi chce, aby se řidičáky distribuov­aly podobně jednoduše jako pražská tramvajenk­a Lítačka.

„Chci, aby bylo možné zasílat nové řidičáky poštou,“říká poslanec Dolínek, jinak také náměstek pro dopravu pražského magistrátu.

Lidem by v první fázi měla podle Dolínka odpadnout alespoň jedna cesta na úřad. Tu první – vyřízení nového řidičáku – by zatím žadatel absolvovat ještě musel. Místo druhé cesty by mu domů přišel dopis s dokladem. „O řidičák by ale jednou mělo být možné zažádat kompletně on-line,“pokračuje v úvahách Dolínek. Šofér by se tak cestě na úřad mohl zcela vyhnout.

Jako příklad uvádí pražskou tramvajenk­u Lítačka, kterou je možné vyřizovat kompletně přes internet. Žadatel vše vyřídí na webových stránkách karty a do dvou týdnů najde ve schránce nový doklad.

Problém by podle něj neměl být ani s ověřením totožnosti žadatele. Vše je podle něj možné zkontrolov­at a ztotožnit s už existující­mi registry. Návrh má Dolínek už sepsaný v paragrafec­h a po Novém roce ho předloží ve Sněmovně.

Přiznává, že je potřeba například dořešit, co bude se starými řidičáky. „Bylo by nejlepší, kdyby na radnicích vznikly boxy, kam by bylo možné doklady vracet, aby je někdo nezneužil,“uvažuje Dolínek.

Letos vypršela platnost asi osmi stům tisícům „desetiletý­ch“řidičáků. Jenže na úřad se vypravilo „jen“478 tisíc řidičů.

Varovná SMS od úřadu

Řidičský průkaz vlastní šest Čechů z deseti, takže je jich dohromady asi šest milionů.

Starší generace dlouho používala „knížečky“z éry socialismu. Kolem roku 2000 začalo ministerst­vo dopravy poprvé tlačit na lidi, aby si opatřili modernější doklady. O čtyři roky později začal stát dokonce vydávat řidičáky ve formátu „kreditky“se symboly EU. Právě proto probíhaly velké výměny ve vlnách. Jedna se převalila před deseti lety a další vyšla na letošek.

V roce 2007 si lidé převzali 1,1 milionu nových řidičských oprávnění. Samozřejmě ne všem vydrželo deset let. Někdo ztratil doklady, jiný se přestěhova­l. Letos proto nakonec vypršela platnost asi osmi stům tisícům „desetiletý­ch“řidičáků. Jenže na úřad se vypravilo „jen“478 tisíc řidičů. Kolik řidičů přistihla policie přímo na silnici, jak s propadlým dokladem jedou, však Policejní prezidium podle mluvčího Petra Habenichta nemá spočítáno.

Ale ani sebelepší zlepšováky nemusí stačit. Podle mluvčího autoklubu ÚAMK Petra Vomáčky spousta řidičů netuší ani to, že řidičák není doživotní. „Takže řidiči se většinou ani nepodívají, kdy si ho budou muset obnovit,“míní Vomáčka. Přimlouval by se za zavedení nějakého státního „varovného systému“, který by třeba přes e-mail nebo SMS občany informoval, že brzy skončí doba platnosti jejich občanky, řidičáku či pasu. S přispěním Roberta Oppelta a Alžběty Šimkové

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Výměna Pro řidičský průkaz si musí lidé stále na úřad.
Výměna Pro řidičský průkaz si musí lidé stále na úřad.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia