MF DNES

Nových stovek bude jako šafránu

Česká národní banka se chystá vydat pamětní stokorunu k příležitos­ti založení Českoslove­nska.

-

Robert Oppelt reportér MF DNES

e to zelené a jsou na tom Hradčany. Co je to? Na tuhle jednoducho­u otázku zná odpověď asi každý. Je to stokoruna, nejznámějš­í česká bankovka, kterou víceméně pravidelně už sto let zdobí panorama Karlova mostu a Hradčan.

Teď si ale Česká národní banka připravila malé překvapení. Vypsala soutěž na novou stokorunu, která má připomenou­t 100 let od vzniku českoslove­nského státu a zavedení jeho nové měny. ČNB upozorňuje, že tato bankovka bude vyrobena pouze jednorázov­ě a v menším množství. Lidé by se s ní neměli běžně setkávat při platbě za zboží či služby.

A všechno bude jiné, než na co jsme u stokoruny za sto let zvyklí. Třeba místo zelené bude její dominantní barvou zlatožlutá.

Na lícní, přední straně bude portrét prvního českoslove­nského ministra financí Aloise Rašína.

Netradiční bude i její rubová, zadní strana. Tam doporučuje ČNB jako hlavní motiv někdejší budovu Bankovního úřadu v pražském Schebkově paláci na Novém Městě nebo současnou budovu České národní banky na pražských Příkopech. Současná stokoruna bude platit i nadále.

„Postupné stahování z oběhu nebo ukončení platnosti současné bankovky 100 Kč s portrétem Karla IV. ČNB skutečně neplánuje,“uklidňují centrální bankéři. Současná „stovka“bude i nadále platná a bude se vyrábět i po roce 2019.

Vydání pamětní bankovky je v Česku unikátní. Na takovou situaci nepamatuje dokonce ani zákon o oběhu bankovek a mincí. Ten pojednává pouze o pamětních mincích určených ke sběratelsk­ým účelům. „Ještě před vydáním nové stokoruny bude muset banka tento problém vyřešit,“upozorňuje Lukáš Funk z numismatic­kého oddělení Národního muzea.

Stokoruna patří k nejoblíben­ějším českým bankovkám. V oběhu jich je v současné době zhruba šedesát milionů a za sto let se vystřídala zhruba desítka vzorů.

Na začátku byl Mucha

 ??  ??
 ??  ?? Stejné Hradčany jako v roce 1920 jsou i na stovce vytištěné v Moskvě v roce 1953.
Stejné Hradčany jako v roce 1920 jsou i na stovce vytištěné v Moskvě v roce 1953.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? První stovka Rub a líc nejstarší stokoruny nese charakteri­stický rukopis malíře Alfonse Muchy. Platilo se s ní ale jen krátce.
První stovka Rub a líc nejstarší stokoruny nese charakteri­stický rukopis malíře Alfonse Muchy. Platilo se s ní ale jen krátce.
 ??  ?? Stovka z Británie Po válce se v Českoslove­nsku platilo bankovkami objednaným­i z londýnské tiskárny.
Stovka z Británie Po válce se v Českoslove­nsku platilo bankovkami objednaným­i z londýnské tiskárny.
 ??  ?? Autor neznámý První Hradčany jsou dílem neznámého autora. Objevují se na stokoruně z roku 1920.
Autor neznámý První Hradčany jsou dílem neznámého autora. Objevují se na stokoruně z roku 1920.
 ??  ?? S Gottwaldem Platidlo z roku 1988 bylo nejméně oblíbené. Stovku s portrétem „vraha“lidé odmítali.
S Gottwaldem Platidlo z roku 1988 bylo nejméně oblíbené. Stovku s portrétem „vraha“lidé odmítali.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia