MF DNES

Video poprvé ve fotbalové lize

K výhře Sparty pomohlo i video. Pomůže to Stramaccio­nimu?

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Copak existuje lepší důkaz, jak je video potřebné?

Vždyť stačí vzít jeden sporný okamžik, který stejně všichni vidíme při opakovanýc­h záběrech v televizi, a poradit rozhodčímu správný verdikt.

Jako včera při historické premiéře ve fotbalové HET lize.

Nikdo neprská, nikdo se necítí poškozený, zkoumání trvá pár vteřin a rozhodčí (téměř jistě) nechybuje.

Všechno je jasné jako facka – a Sparta znovu vítězí.

Konkrétně 3:0 s bojácnou Mladou Boleslaví.

Jenže tak snadné to není a zřejmě ani nebude. Jak z pohledu videa, tak z pohledu Sparty. Přestože videorozho­dčí Roman Hrubeš včera ve 12. minutě správně odhalil, že první sparťanský gól musí platit, a jmenovci Karlovi to pošeptal do sluchátka. To by v tom byl čert, aby některá z jedenácti kamer na stadionu neukázala, co se doopravdy stalo. „Ta hlavní to však nebyla,“řekl expert u videa.

Obránce Čivič, který za Spartu nastoupil poprvé od září, poslal balon z levého křídla, a jak nepovedený centr padal, bylo zřejmé, že se NĚCO stane. Devatenáct­iletý brankář Jedlička při své ligové premiéře plachtil vzduchem marně, přetažený balon ťukl do tyče, pak do Jedličky a dokutálel se kousek za lajnu. Nebo to nebylo za? Kolik takových situací bylo a stále je posouzeno špatně? A rovnou s fatálními následky?

Rozhodčí Hrubeš usoudil správně, že to byl regulérní gól, a ihned zapískal. Ovšem vyžádal si konzultaci u kolegy v přenosovém voze. Druhý z Hrubešů začal sporný moment bleskově přezkoumáv­at.

Fanoušci na Letné se to dozvěděli z obrazovky. Vlastně se ani nestačili divit, že je video v akci. Skákali radostí a křičeli: Góóóól! Jenže gól platil až za 20 vteřin. Videorozho­dčí posoudil záběry a hlavní sudí významným gestem namaloval imaginární obrazovku. Svět si tomu posunku zvykl říkat VAR čili video assistant referee (sudí od videa). V Česku proběhl poprvé, jako ukázková reklama toho, čemu moderní technika měla (už dávno) pomáhat. Jako v Itálii, Polsku, Německu, Americe, Austrálii i jinde.

Zdá se, že fotbal vystupuje z pravěku, jenže to pořád má mouchy.

Video není samospásné, rozhodčí se s novinkou učí pracovat a stále se stávají hloupé kiksy. Třeba v Česku zatím pomáhalo při jediném utkání, což vyvolalo rozporupln­é reakce. Proč zrovna zápas Sparta versus Boleslav? Proč ne plošně?

Ostrava se logicky hněvá, proč nemohla v pátek těsně před koncem kopat penaltu proti Slavii. Faul na Baroše viděl každý z nás u televize, jen rozhodčí Jílek v reálném čase ne. Zápas mohl skončit 2:2.

Anebo: ligový vládce z Plzně v sobotu vstřelil druhý gól z ofsajdu. Vítězství nad Jabloncem by to asi neuškodilo, ale fér to nebylo.

Video se v Česku testuje a jeho oficiální „televizní“využití zatím zůstane jen svátkem. A nikdo netuší, jak dlouho to potrvá. To samé se dá říct také o slavné Spartě. Fotbalová pohoda totiž vypadá jinak. Navzdory snadnému vítězství s Boleslaví.

Fanoušci v prázdném kotli včera vyvěsili obrovskou letenku pro neúspěšnéh­o trenéra Stramaccio­niho. Letenka je jednosměrn­á, do Říma. S jasným vzkazem: Už se po zimní pauze nevracejte, Andreo!

Sparta s hromadou zvučných posil po 16. kole trčí na ostudném pátém místě s 18bodovou ztrátou na vedoucí Plzeň. Na derniéru roku 2017 přišlo jen šest tisíc lidí, nejméně v celé sezoně. Co z toho všeho plyne? Jestliže je video v očekávání, pak o Spartě platí minimálně totéž.

Video aspoň ví, že na jaře bude pokračovat. O sparťanské­m kouči Stramaccio­nim se to říct nedá.

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Vydařená premiéra První sparťanský gól poprvé potvrzoval­o video, Čivič (vpravo) centroval a hostující brankář Jedlička si balon nešikovně srazil do brány.
Foto: Michal Šula, MAFRA Vydařená premiéra První sparťanský gól poprvé potvrzoval­o video, Čivič (vpravo) centroval a hostující brankář Jedlička si balon nešikovně srazil do brány.
 ?? Foto: LFA ?? Video v akci Roman Hrubeš během zápasu na Spartě.
Foto: LFA Video v akci Roman Hrubeš během zápasu na Spartě.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia