MF DNES

Praha chystá prohibici, ale radnice se bouří

-

Opilí turisté a nepořádek v centru metropole jsou jedním z důvodů, proč pražský magistrát chystá plošný zákaz pití alkoholu na veřejných prostranst­vích v širším centru. Dosud bylo zakázáno popíjet na vybraných místech, jichž seznam ale postupně narostl až na více než osm set lokalit.

„Zákaz konzumace alkoholu by měl platit v celé památkové rezervaci. Naším cílem je vyhlášku zjednoduši­t a zefektivni­t,“vysvětluje návrh mluvčí magistrátu Vít Hofman. Znění vyhlášky úřad začátkem listopadu rozeslal do připomínko­vého řízení, které trvalo třicet dnů.

Ozvaly se mimo jiné radnice Prahy 2 a Prahy 7. Zákaz se totiž týká i náplavky na Rašínově nábřeží či Letenských sadů, které jsou oblíbenými odpočinkov­ými místy. „Pokud by si někdo koupil u stánku pivo v kelímku a vydal se s ním po náplavce, měl by problém. To nám připadá nesmyslné,“zdůvodňuje připomínky místostaro­sta Prahy 2 Martin Víšek (TOP 09).

„Na Letné se pořádají různé kulturní a komunitní akce a je to i oblíbené místo na pořádaní pikniků. Určitě bychom nechtěli bránit tomu, aby si zde lidé při těchto příležitos­tech otevřeli pivo nebo víno,“dodává mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš.

Magistrátn­í návrh tak vyhovuje především centrální Praze 1, která si ho vydupala. „Hlavní problém už nepředstav­ují podnapilé osoby bez domova, nýbrž tisíce lidí z řad turistů a návštěvník­ů,“tvrdí radní Prahy 1 pro bezpečnost Ivan Solil (ČSSD).

Pokud vše půjde bez problémů, pražští radní schválí výsledný materiál i s vyřešenými připomínka­mi ještě v prosinci a zastupitel­stvo následně začátkem příštího roku. (ml)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia