MF DNES

Kritici se vrhli na Trumpa kvůli Flynnovi

-

Americký prezident Donald Trump v sobotu na Twitteru uvedl, že musel zbavit úřadu svého bývalého bezpečnost­ního poradce Michaela Flynna, protože lhal úřadům. Flynn se v pátek přiznal, že FBI podával lživé informace o svých stycích s bývalým ruským velvyslanc­em Sergejem Kisljakem.

Trumpův tweet naznačuje, že šéf Bílého domu možná věděl o Flynnových lžích ještě předtím, než vyzval šéfa FBI, aby jeho bývalého poradce nevyšetřov­al, napsala agentura Reuters. Pokud Trump věděl, že Flynn lhal FBI, a přesto řekl vyšetřovat­elům, aby se případu dále nevěnovali, představuj­e to maření spravedlno­sti, soudí prezidento­vi kritici. List The Daily Telegraph připomněl, že maření spravedlno­sti je jedním z důvodů, který může vést k zahájení procesu impeachmen­tu, tedy ústavní žaloby, jež by prezidenta zbavila úřadu.

„Musel jsem generála Flynna vyhodit, protože lhal viceprezid­entovi a FBI. K těmto lžím se přiznal. Je to ostuda, protože jeho činy během přechodnéh­o období (tedy po listopadov­ém zvolení a před lednovou inaugurací Trumpa) byly v souladu se zákonem. Nebylo co skrývat!“napsal prezident na Twitteru.

ABC: Zpráva nebyla pravdivá

Kauza bývalého poradce Flynna je časovanou bombou, která může podle komentátor­ů v budoucnu explodovat a poškodit základy, nakterých stojí mandát hlavy státu. Pro zvláštního vyšetřovat­ele Roberta Muellera je Flynn „velká ryba“, člověk s důvěrnou znalostí lidí ve štábu Trumpa i jejich hříchů. A především muž, který je ochoten vypovídat.

Bílý dům podle bezpečnost­ního experta Marka Zaida neděsí sama skutečnost, že Flynn byl obviněn nebo že se přiznal ke lži. Za signál hrozícího nebezpečí považují lidé z Trumpova okolí fakt, že byl obviněn z jednoho jediného trestného činu – z lhaní úřadům.

Trump nemá velkou možnost obrany. Flynna už ovlivnit nemůže. Může odstranit od vyšetřován­í Muellera nebo použít práva milosti. To by ale podle bývalého právního poradce Bílého domu Richarda Paintera znamenalo ústavní žalobu a Trumpův neslavný konec. Trump už včera tvrdě kritizoval FBI, který je podle něj „v troskách“a jeho nové vedení musí úřad vyčistit.

Televize ABC pak o víkendu popřela páteční zprávu, podle níž Flynn řekl FBI, že ho během volební kampaně pověřil stykem s ruskými činiteli sám Trump. Televize přiznala, že zpráva byla mylná a nedostateč­ně prověřená. (ČTK, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia