MF DNES

Politická scéna a pozoruhodn­é policejní náhody

- Jiří Němec přednáší ústavní a správní právo na VŠ

Andrej Babiš byl v době voleb, které jasně vyhrál, v postavení obviněného z trestného činu dotačního podvodu, v okamžiku jmenování premiérem bude v důsledku zisku mandátu poslance jeho stíhání přerušeno, a pokud bude znova vydán Sněmovnou, bude jako premiér ČR opět trestně stíhanou osobou. Situace zvláštní, ale naši premiéři měli problémy s policií relativně často.

Nejdříve Jiří Paroubek. Jeho ČSSD měla v roce 2010 razantně našlápnuto k vítězství v parlamentn­ích volbách. A pak přišla Kubiceho zpráva, kde policejní plukovník speciální služby Policie ČR a potom i ministr vnitra udělal z kandidáta na premiéra osobu v podstatě absolutně nevoliteln­ou. Paroubek sice jako osoba zvolen poslancem byl, jeho ČSSD dokonce volby vyhrála. Ale jen tak těsně, že hned několik hodin po uzavření volebních místností uzavřely v pořadí další tři politické strany mandátově silnou koalici a Petr Nečas se stal předsedou vlády. Paroubek kvůli tomu všemu odešel z pozice předsedy ČSSD a potom i ze sociální demokracie.

Avšak ani Petr Nečas svůj čtyřletý premiérský mandát do konce nedotáhl. V roce 2013 vtrhla do sídla jeho vlády speciální služba Policie ČR a za dozorování vrchního státního zástupce Ištvana z Olomouce proběhlo okázalé zatýkání. Byla zatčena tehdejší šéfka Nečasova sekretariá­tu, ředitel vojenské tajné služby a další jeho zpravodajc­i z důvodu možného zneužívání tajných služeb k osobním důvodům. Nečas podal rychle demisi, padla tím i jeho vláda a on sám v politice skončil.

A máme tady rok 2017 a pár dní před volbami byla vlastně v poslední možný den policií Poslanecká sněmovna požádána o vydání už tehdy podle průzkumů předpoklád­aného vítěze nadcházejí­cích voleb Andreje Babiše z důvodu trestního stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo. Přitom o problémech s financován­ím tohoto projektu se vědělo celé měsíce. Babiš a také předseda klubu ANO Faltýnek byli Sněmovnou vydáni, jak jinak. A za pár dnů Babiš vyhrál volby, a to s nevídaným náskokem, a zásadním problémem pro případnou koaliční spolupráci se stala právě skutečnost, že by možný budoucí premiér ČR měl být v pozici trestně stíhané osoby. Jak by to vypadalo, aby se třeba z jednání v Bruselu či v Bílém domě musel omlouvat s tím, že byl předvolán jako obviněný na policii k výslechu. A jako třešnička na dortu – policejní orgán požádal o znovuvydán­í ještě v době, kdy je neměl v Poslanecké sněmovně ani kdo přijmout.

Tak nevím. Připadá vám to všechno úplně normální? Samozřejmě platí, padni komu padni, politik nebo normální občan. Ale vliv policejníh­o vyšetřován­í na fungování naší politické scény od roku 2010 do dneška je minimálně velmi pozoruhodn­á náhoda.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia