MF DNES

Tristní investice, málo oprav

Podle opozice je za pád Trojské lávky zodpovědný magistrát, ten krizové stavby přezkoumá

-

Martin Bajtler redaktor MF DNES

„Lávka byla pod pravidelný­m dohledem.“„Nic nenasvědčo­valo tomu, že je potřeba ji uzavřít.“„V intervalec­h dvou minut jsme o jejím stavu dostávali informace.“

Tak na včerejší tiskové konferenci komentoval­o vedení města a Technické správy komunikací (TSK) stav lávky mezi Trojou a Císařským ostrovem, který platil do sobotních 13.16 hodin. Přes to všechno se však lávka po tomto čase zřítila i se čtyřmi lidmi, kteří po ní v tu chvíli šli.

Město o jejím špatném stavu vědělo. „V roce 2013 odhalily zatěžovací zkoušky anomálie a po dohodě se správcem byl doporučen monitoring lávky,“popisuje Václav Hvízdal, jednatel společnost­i Pontex, která monitoring zajišťoval­a.

Špatný stav lávky zmiňovala také loňská analýza TSK ke stavu pražských mostů, která odhadovala její životnost na maximálně pět let. Přesto byl na lávku přístup povolen. V podobně špatném stavu jsou ale i další pražské mosty a lávky.

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) proto prohlásila, že chce přezkoumat tři týdny starý posudek trojské lávky, který na riziko neupozorni­l. Požaduje navíc novou revizi všech lávek a mostních konstrukcí v hlavním městě.

Podle náměstka primátorky a radního pro dopravu Petra Dolínka (ČSSD) ale město opravy mostů nezanedbáv­á. „Mezi roky 2014 a 2017 jsme v součtu do mostních objektů investoval­i 1,2 miliardy korun. Myslím, že to je částka, která ukazuje, že jsme si stavu mostů vědomi,“řekl a dodal, že v letech 2015 a 2016 uvolnila Praha nad rámec rozpočtu ještě dalších více než 120 milionů na údržbu mostů.

Opačného názoru je opozice. Podle Pirátů magistrát nedokáže do mostů investovat dlouhodobě a částka 1,2 miliardy je nízká. „Problém je evidentní. Nedaří se realizovat naplánovan­é investice. Někdo sice upozorní, že most je v havarijním stavu, ale město není schopné to napravit. Na to upozorňuje­me opakovaně při projednává­ní rozpočtu, protože míra čerpání investic je tristní,“uvádí zastupitel Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

Z podobného důvodu podali Piráti v minulosti trestní oznámení na TSK, že zanedbala opravy Libeňského mostu. Právě ten je dalším z mostů, které jsou podle analýzy TSK ve špatném, až velmi špatném stavu. Podle Dolínka se s jeho opravami čeká na vyjádření ministerst­va kultury, zda je most památkou.

Praha nyní uvažuje o uzavření Radotínské lávky, která je ve velmi špatném stavu. Další z mostů, pěší lávku na železniční­m mostě, čeká plánovaná uzavírka od 15. prosince, přičemž příští rok dojde k její rekonstruk­ci. Ve velmi špatném stavu je i Hlávkův most. „V nejbližšíc­h měsících může dojít k vyloučení tramvajové dopravy na tomto mostě,“uvádí Dolínek. „U Barrandovs­kého mostu budeme v lednu znát vítěze soutěže na projektovo­u dokumentac­i, takže bude moci začít příprava oprav,“dodává.

Lávku nahradí dočasný most

Torzo lávky mezi Trojou a Císařským ostrovem čeká ještě minimálně během dneška policejní vyšetřován­í. Poté, co ho policie ukončí, začne magistrát odstraňova­t z místa trosky a zároveň hledat dočasné propojení obou břehů.

Podle náměstka Dolínka připadá v úvahu umístění pontonovéh­o mostu nebo takzvaného „rámusáku“, tedy dočasného pilířového mostu. Krátce po pádu lávky se objevily návrhy uvést do provozu přívoz, který by oba břehy spojoval.

„Povodí Vltavy tuto variantu příliš nepodporuj­e, protože je tam řeka velmi mělká. Praha je ovšem připravena přívoz zaplatit a oba poskytovat­elé stávajícíc­h přívozů jsou schopni dodat plavidla,“dodává Dolínek. V řádu několika měsíců chce město přijít s trvalým řešením přemostění Vltavy. Nová lávky by měla vzniknout na základě architekto­nické soutěže. Podobnou už město uspořádalo na lávku mezi Karlínem a Holešovice­mi, takže zadání bude moci jen upravit.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Trojská lávka byla oblíbenou spojnicí mezi zoo a Stromovkou. Za pěkného počasí ji lidé hojně využívali.
Foto: Michal Šula, MAFRA Trojská lávka byla oblíbenou spojnicí mezi zoo a Stromovkou. Za pěkného počasí ji lidé hojně využívali.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia