MF DNES

Hasičům pomáhal kajakář

-

Jedním z prvních svědků pádu Trojské lávky byl kajakář Jan Kučera z vodáckého oddílu TJ Sokol Troja. Na místě pomáhal hasičům prohledáva­t Vltavu. Praha 7 ho chce proto dnes ocenit na jednání zastupitel­stva.

Jak jste se tak rychle po pádu lávky ocitl s kajakem na Vltavě, kde jste asistoval hasičům?

Byl jsem si zajezdit na slalomovém kanále, a když jsem dojezdil a šel se převléct, tak jsem slyšel takové silné zahřmění. Po chvilce jsem slyšel i hasiče, tak jsem se šel podívat a viděl, že lávka spadla. Vzal jsem proto kajak a začal pádlovat tím směrem, protože jsem si říkal, že by tam mohl být zaklíněn někdo, kdo by mohl potřebovat pomoc.

Už jste někdy u podobných událostí pomáhal?

Jsem vystudovan­ý záchranář a nyní pracuji jako instruktor provozu na plzeňské záchrance. Celý život jezdím na divoké vodě, posledních pět let jsem pracoval v Norsku jako instruktor kajaku. Za tu dobu jsem už několik lidí na vodě musel resuscitov­at.

Jak reagovali na vaši snahu pomoci zasahující hasiči?

Znám to trochu z té profesní stránky, že když jste na místě zásahu, tak není úplně příjemné, když se vám tam plete civilista. Proto jsem přijel nejprve za velitelem zásahu, abych se mu představil a řekl mu, proč jsem přijel. Hasiči byli za pomoc rádi a poslali mě, ať se podívám okolo lávky, a oni zatím jeli na člunu podél břehu. (baj)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia