MF DNES

Výstaviště léta strádá. Obroda se už blíží

Průmyslový palác, jemuž odlétla střecha, se do měsíce zabezpečí. Velká oprava bude až za pět let.

- Benedikt Lederer redaktor MF DNES

Koncem října odhodil Průmyslový palác za pomoci vichřice svůj širák v dál. Po měsíci je provizorní oprava střechy skoro dokončena. Budoucnost historické stavby a celého Výstaviště, které roky chátrá, přiblížil Pavel Klaška, předseda představen­stva společnost­i Výstaviště Praha, jež areál spravuje.

S odstupem měsíce – jak velké škody udělala vichřice na Výstavišti?

Největší škodou bylo poškození střechy Průmyslové­ho paláce, jejíž oprava by byla investicí v řádu desítek milionů korun. Jak jsme ale zjistili, zničená střecha byla na budovu umístěna v 50. letech a pod ní byla celou dobu původní střecha z roku 1891, takže provizorně opravujeme ji. Náprava všech škod na paláci tak vyjde do deseti milionů korun, což bude zaplaceno z pojistného. Vedle střechy byly zničeny i vitráže, kvůli špatné střeše zatékalo dovnitř, byly poškozeny malby na stěnách a koberec.

Do kdy bude střecha opravena, aby se zabránilo dalšímu poškození stavby?

Teď děláme sanaci střechy a lepíme ji, aby neprotékal­a. Hotovo by mělo být do konce roku. Jde o to, aby vydržela pět až šest let, než se přistoupí ke generální rekonstruk­ci Průmyslové­ho paláce. Sezona veletrhů v příštím roce však už není ohrožena.

Proč se vlastně v 50. letech dávala jedna střecha na druhou?

Kolegové z archivu zjistili, že byl u té staré problém s protékáním vody. Střecha je totiž secesní, má jeden velký a dva malé oblouky. Mezi nimi jsou prohlubně, údolíčka, kde se nashromažď­ovala a protékala. Protože si v paláci chtěla vládnoucí komunistic­ká strana dělat sjezdy, rozhodli se pro novou střechu.

Kvůli poškozené střeše vichřicí se musely nečekaně rušit či přesouvat naplánovan­é veletrhy. Společnost Incheba Expo Praha, jež organizova­la část těchto akcí, MF DNES nedávno řekla, že zvažují, že budou chtít po městu kompenzaci za náklady, které jim vznikly. Řešíte tuto situaci s dotčenými pořadateli?

Došlo k ukončení Designblok­u o dva dny dříve a Incheba Expo Praha musela jeden veletrh zrušit, další se přesouval do Letňan. S oběma subjekty nyní jednáme o tom, jaká jim vznikla újma, a budeme to řešit Narodil se 26. dubna 1965. Od 12. prosince 2014 je členem představen­stva společnost­i Rozvojové projekty Praha, která se nyní jmenuje Výstaviště Praha. Od 4. dubna 2017 je předsedou představen­stva společnost­i, která spravuje holešovick­é Výstaviště.

V roce 2015 byl zvolen místopředs­edou pražského hnutí ANO, předsedkyn­í byla kontroverz­ní politička Radmila Kleslová, která téhož roku na post rezignoval­a kvůli kritice za angažmá v řadě pražských firem, za což dostávala nemalé odměny.

s pojišťovno­u. Protože jednání stále probíhají, nebudu se k situaci a tomu, zda by byla náhrada hrazená z pojistky, více vyjadřovat.

Zmínil jste, že se má střecha Průmyslové­ho paláce jen provizorně upravit, velká rekonstruk­ce přijde za pět let. Proč ne dřív? Stavba nebyla v ideálním stavu už před vichřicí.

Nyní se pracuje na potřebných projekčníc­h pracích na dostavbu repliky vyhořelého křídla paláce, jejichž pořízení schválilo město letos v březnu. Dokument má být hotov do konce příštího roku, pak se bude hledat, kdo opravy udělá. Pět let je podle mě reálný termín, kdy by mohla generální úprava paláce začít. Může to být samozřejmě za tři, ale i za deset let, záleží na tom, jestli se firmy nebudou odvolávat proti výsledku výběrového řízení.

Máte odhad, jak dlouho může oprava trvat a jak bude nákladná?

To vyplyne až z hotové projekční dokumentac­e. Odhadem by měla rekonstruk­ce vyjít na 1 až 1,5 miliardy korun. Celý vnějšek budovy se bude vracet do původní podoby z 19. století, bude se stavět replika vyhořelého křídla, interiér budovy pak má být moderní ve smyslu nové vzdochotec­hniky, rozvodů, podlahy. Dnes je tam topení z roku 1891, když se to vytápí, je to energetick­y náročné, což je třeba změnit. Než se přistoupí k této velké rekonstruk­ci, rádi bychom vybudovali provizorní levé křídlo, které od požáru chybí a nahrazuje ho stan.

Vždycky se může něco zkomplikov­at, stejně jako tomu bylo u Národního muzea, kde se kvůli výběrovému řízení vše výrazně zpozdilo.

Památkáři už dříve uvedli, že se jim provizorní křídlo z ocelové konstrukce za 200 až 300 milionů nezamlouvá. Jsou rovnou pro vybudování repliky historické­ho křídla a bez jejich povolení provizorní stavba nevznikn.

Jsou tu dva pohledy. V budoucnu se počítá s výstavbou repliky. Dneska je na místě křídla hrozný stan, jehož část nám také před měsícem při vichřici uletěla. Abychom mohli být konkurence­schopní, potřebujem­e něco přenosného a moderního. S touto myšlenkou chceme postavit Bruselskou halu, kterou, až začne oprava paláce, přeneseme k Bruselské cestě. Až se bude Průmyslový palác rekonstruo­vat, bude třeba dva tři roky zavřený. Většina akcí a veletrhů, které se nyní na Výstavišti konají, se odehrává v něm. Když nebude náhradní řešení, tak bude mít Výstaviště tříletý obchodní výpadek, z něhož se bude vzpamatová­vat dalších deset let. Navrhovaná hala navíc půjde rozmontova­t a přenést, klientům tak budeme moci nabídnout náhradní plochu.

Podali jste si už památkářům žádost o povolení?

Ano, aby nám udělili povolení aspoň na tři roky. Dosud se nevyjádřil­i. Pokud náš návrh podpoří, během příštího roku už by tam mohla hala být. Co se týče částky na její pořízení, máme spočítáno, že se nám investice do šesti let vrátí.

Magistrátn­í opozice dlouhodobě říká, že rozvoj Výstaviště stagnuje. Proč se za tři roky nic viditelnéh­o nestalo, když ještě v minulém volebním období vznikla koncepce rozvoje areálu?

Dokument byl velmi obecný a spoustu věcí bylo třeba dopracovat. Areál byl rozdělen do několika zón, u nichž bylo napsané, že se mají daná místa využít, ale už ne jak. Museli jsme si proto dokument aktualizov­at a upřesnit, což jsme dokončili v roce 2016. Až na základě toho jsme mohli začít věci řešit.

Letos město uvedlo, že se má upravit prostor před Výstaviště­m a že vznikne přírodní koupaliště a místo pro grilování. Kdy ke změnám dojde?

V příštím roce se už změny projeví. V jeho druhé polovině by měla dostat plocha před hlavním vchodem novou podobu. Účelem úpravy vstupní brány je, aby zvýraznila dominantu Průmyslové­ho paláce. Vznikne bulvár, po kterém budou moci jít lidé od připravova­né železniční stanice až k paláci. Počítá se také se zasouvacím plotem u pokladen, kde se láme veřejný prostor s areálem Výstaviště. Chceme, aby Výstaviště mělo dva režimy. Pokud je areál v režimu veřejný prostor, tak plot bude zajetý a nebude vidět. Při akcích, na které se platí vstup, by plot vyjel a lidé by procházeli kolem pokladen. Na kolik vše vyjde, nelze říct, věc se ještě projektuje.

Zmizí fontány, které před vchodem nyní jsou? Jejich oprava před dvěma lety stála milion korun, což při jejich slavnostní­m uvedení do opětovného provozu potvrdil radní pro kulturu Jan Wolf.

Fontány by měly zmizet. Vodní prvky zachováme, jen budou modernější. Ale milion to snad nestálo. Asi 80 tisíc korun. Jen jsme vyčistili čerpadla a fontány natřeli.

Jak to vypadá se vznikem přírodního koupaliště?

Letos jsme odstranili plot mezi Stromovkou a Výstaviště­m. V zadní části areálu by mělo být koupaliště, v němž vodu čistí rostliny. Vznikne i s griloviště­m v příštím roce. Platil by se do něj vstup, cena by však byla stejná jako v Radotíně, kde biotopové koupání už mají (100 korun – pozn. red).

Počítá se i s opravou budov v areálu, které nejsou v příliš dobrém stavu?

Už soutěžíme firmu, která opraví restauraci Bohemia, počítáme také s opravou divadla Spirála, kde by měla vzniknout scéna pravděpodo­bně moderního cirkusu. O tom, jestli to bude stálá scéna jednoho souboru, nebo se tam bude někdo střídat, teď nechci mluvit, protože jednáme s několika subjekty. Už jsme udělali jak havarijní opravy lapidária, tak základní úpravy Maroldova panoramatu. Teď řešíme způsob opravy samotného díla s restauráto­ry a památkáři, práce by měly začít příští rok. Tam zatím nemáme představu, kolik by to mohlo stát ani jak dlouho by se to mohlo opravovat.

Loni přišla MF DNES s informací, že na magistrátu vzniká nová koncepce rozvoje sportu, v níž mimo jiné bylo, že by v areálu Výstaviště vznikl velký sportovní komplex. Stále tato představa platí?

Ano, zóna pro sport by měla vzniknout v místě, kde je nyní sportovní hala, divadlo v pyramidě, plavecký bazén a naše zázemí, kanceláře. Teď zpracovává­me návrh toho, jaké budovy by měly v místě být, ale hlavně jaké mají mít využití. Velká aréna by měla být zachována, ale uvnitř by se měla vykuchat a projít rekonstruk­cí. Pak by se dala rozdělit na několik menších hřišť, kde by mohli lidé rekreačně sportovat a kde by v případě potřeby vznikla plocha pro profesioná­lní turnaj. Ledová plocha by měla být zachována ve vedlejší menší hale.

Mohly by se kvůli sportovišt­ím zbourat současné budovy?

Naše kanceláře a sklady, které se v dané zóně nachází, je možné dát pryč, protože tam je obrovský prostor, který je nyní chaoticky vyřešen. Místo toho by mohla vzniknout horolezeck­á stěna, rehabilita­ční zázemí, kde by byly třeba i sauny. Vše je zatím v řešení. Návrh, co by kde přesně mělo být, chceme veřejnosti představit začátkem příštího roku.

Co potom? Nezůstane jen u slov, která se mohou hodit v rámci volebního roku?

Musí následovat pořízení studií a po nich projektu. A potom etapizace, protože je rychlejší, když má projekt sice jednotnou vizi, ale buduje se po částech.

Kdy by mohla být hotová nová podoba Výstaviště, pokud by šlo vše ideálně?

To se neodvážím říct. Vždycky se může vše zkomplikov­at, stejně jako tomu bylo u Národního muzea, kde se kvůli výběrovému řízení vše výrazně zpozdilo.

 ??  ?? Původní střecha z roku 1891 se skrývala pod svou mladší sestrou. 2x foto: Yan Renelt, MAFRA
Původní střecha z roku 1891 se skrývala pod svou mladší sestrou. 2x foto: Yan Renelt, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia