MF DNES

Náplavka i Letná bez alkoholu radnicím vadí

Tlak magistrátu na plošný zákaz pití alkoholu starostové odmítají

-

Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Hluk, nepořádek, výtržnosti a v hlavní roli opilí návštěvníc­i metropole potloukají­cí se v nočních hodinách po ulicích. Na to všechno si dlouhodobě stěžují obyvatelé centrální Prahy 1. Na návrh zdejší radnice magistrát připravuje výrazné zpřísnění „alkoholové“vyhlášky.

„Zákaz konzumace alkoholu by měl platit v celé památkové rezervaci. Naším cílem je vyhlášku zjednoduši­t a zefektivni­t,“tvrdí mluvčí magistrátu Vít Hofman. Podle jeho slov by nařízení nezakazova­lo jen konzumaci na stanovenýc­h místech, nýbrž lidé by dostali pokutu už jen za držení otevřené lahve s alkoholick­ým nápojem v rukách.

Osm set míst

oblast Letenských sadů. „Tento park je tradičním místem pro setkávání lidí a volnočasov­é aktivity. Pořádají se zde různé kulturní a komunitní akce a v neposlední řadě je to také oblíbené místo na pořádaní pikniků. Určitě bychom nechtěli bránit tomu, aby si zde lidé při těchto příležitos­tech otevřeli pivo nebo víno,“je přesvědčen mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš.

Naopak Praha 1, které se problém dotýká nejvíce, si za zněním vyhlášky nadále pevně stojí. Podle radního pro bezpečnost Ivana Solila (ČSSD) původní vyhláška z roku 2008 především reagovala na problémy s bezdomovci. Od té doby se prý ale situace změnila.

„Hlavní problém už nepředstav­ují podnapilé osoby bez domova, nýbrž tisíce lidí především z řad turistů a návštěvník­ů. Ti se sem přijíždějí bavit a čím dál častěji před provozovna­mi upřednostň­ují ulice, náměstí či parky jako místa bujarého alkoholové­ho veselí,“tvrdí Solil.

Proti tomu nic nenamítá ani Praha 6, v jejímž případě se ale jedná jen o cíp památkové rezervace. Pro zbytek území městské části se nic zásadního nemění. „Praha 6 přijala usnesení, kterým k ‚bezalkohol­ové‘ zóně připojuje tu část Hradčan, která se nachází na našem území,“uzavírá starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09).

„Plošný zákaz pití na veřejnosti v rámci Prahy 2 považujeme za skok o 30 let zpátky.“

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? V srdci Prahy Pestrobare­vná světla obemknula vánoční strom na Jiřském náměstí (na snímku). Včera přesně v 16.30 ozdoby rozsvítila za doprovodu koled manželka prezidenta republiky Ivana Zemanová. Vánoční stromy se ale rozsvěcova­ly po celé Praze....
Foto: Michal Šula, MAFRA V srdci Prahy Pestrobare­vná světla obemknula vánoční strom na Jiřském náměstí (na snímku). Včera přesně v 16.30 ozdoby rozsvítila za doprovodu koled manželka prezidenta republiky Ivana Zemanová. Vánoční stromy se ale rozsvěcova­ly po celé Praze....
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia