MF DNES

Ukradený herbář se vrací do muzea

-

Dosud vyhláška zakazovala popíjení po celé Praze jen na vybraných veřejných prostranst­vích. Postupně se ale tento počet rozšiřoval a nyní platí zákaz celkem už na více než osmi stovkách míst. Nové znění začátkem listopadu rozeslal magistrát do připomínko­vého řízení, které trvalo třicet dnů.

A nyní začnou úředníci jednotlivé připomínky vypořádáva­t. Pokud se

Do depozitáře Uměleckopr­ůmyslového muzea v Praze se v těchto dnech vrátil chybějící herbář ze 16. století. Starožitno­u knihu našli policisté při odhalování případu rozsáhlé trestné činnosti. Ve svém bytě ji měl sedmatřice­tiletý cizinec, který čelí žalobě z vydírání a z pokusu o výrobu drog.

Při domovní prohlídce pražského bytu obžalované­ho policisté našli unikátní herbář Petra Ondřeje Mathioliho z roku 1596. Ručně kolorovaný tisk představuj­e jedno z nejcennějš­ích děl českého knižního umění z období renesance.

Uměleckopr­ůmyslové muzeum na Starém Městě herbář postrádá od roku 1991. Podezřelý muž tvrdí, že knihu koupil na burze od neznámé proces nezadrhne, pražští radní výsledný materiál schválí ještě v prosinci a zastupitel­stvo následně začátkem příštího roku. Pak už by nic nemělo stát v cestě tomu, aby vyhláška vešla v platnost.

K předložené­mu návrhu se v uplynulých dnech mohly vyjádřit také městské části. Konec konzumace v ulicích a na náměstích památkové rezervace by se týkal celé Prahy 1, z velké části Prahy 2 a okrajově i Prahy 4, Prahy 5, Prahy 6, Prahy 7 a Prahy 8.

Některé z dotčených městských částí chystanou změnu ale ostře kritizují, nejhlasitě­jším odpůrcem je vedení Prahy 2. „Plošný zákaz pití alkoholu na veřejných prostranst­vích v rámci Prahy 2 považujeme za skok o 30 let zpátky,“zlobí se místostaro­sta pro oblast bezpečnost­i Martin Víšek (TOP 09).

Podle něj radnice chtěla řešit problém z druhé strany a už před rokem navrhla vymezit vhodné lokality, kde by konzumace alkoholu naopak byla povolena. S tím ale magistrát nesouhlasi­l.

Praha 2 diskutovan­ou vyhlášku považuje za příliš restriktiv­ní a v tomto duchu formuloval­a připomínky. Podle radnice má policie už v současnost­i dostatek pravomocí k důslednému vymáhání pořádku v ulicích. Zlepšit stávající stav v městské části by spíše pomohlo více strážníků nebo kamerový systém v nejproblem­atičtějšíc­h oblastech.

Pokud magistrát přes výhrady radnice vyhlášku prosadí, žádá Praha 2 alespoň vyjmutí některých částí ležících na jejím území z plošného zákazu. Jednou z nich má být oblíbená náplavka u Rašínova nábřeží. „Pokud si někdo koupí u stánku pivo v kelímku a vydá se s ním po náplavce, měl by problém. To nám připadá nesmyslné,“zdůvodňuje žádost Víšek.

Suché pikniky

Výhrady má i Praha 7. Ta pro změnu požaduje, aby plošný zákaz nezahrnova­l osoby. Podle detektivů jde ale patrně o dílo odcizené právě z muzea. Cena vzácné kulturní památky byla odhadnuta přibližně na 150 tisíc korun.

Vydírání a drogy

Podezřelý muž byl zadržen na základě evropského zatykače. Podle kriminalis­tů patřil ke skupině z bývalého Sovětského svazu, která se v Česku dopouštěla násilné trestné činnosti. Dvojice vyděračů z této skupiny už byla v Česku odsouzena. Třetí však utekl. Zadržet se ho podařilo na letišti v Polsku. Kromě vydírání muž po výrobcích požadoval i pervitin, policie však činnost překazila. Muži hrozí až deset let vězení. (ČTK)

 ??  ?? Renesanční dílo Jedinečný herbář Petra Ondřeje Mathioliho z roku 1596 zmizel z muzea v roce 1991.
Renesanční dílo Jedinečný herbář Petra Ondřeje Mathioliho z roku 1596 zmizel z muzea v roce 1991.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia