MF DNES

Stramaccio­ni: Ten půlrok mě hodně naučil

- — David Čermák

Když se po tiskové konferenci loučil s novináři, do zaplněného sálu pronesl: „Kdybychom se do té doby neviděli, přeju vám hezký Nový rok.“

Po Silvestru se zřejmě s českými žurnalisty bude kouč fotbalové Sparty Andrea Stramaccio­ni potkávat dál. Jeho tým včera zvládl poslední utkání podzimu, porazil Mladou Boleslav 3:0 a pozice italského trenéra se tak trochu ustálila.

Cítíte se po výhře bezpečněji?

Prožili jsme čtyři těžké měsíce: klub, noví hráči i já. Ale víte, že se vždycky soustředím jen na fotbal a na to, abych vylepšil naši hru. Teď jsme čtyři body od kvalifikac­e Ligy mistrů, není to dobré, ale je pro nás důležité, že máme šanci se na druhé místo dostat.

Dala vám první půlsezona v české lize návod, jak pracovat s týmem s výhledem na jaro?

Jsem upřímný a říkám, že jsem se hodně naučil. Neuměl jsem si představit, jak bude vaše liga těžká. Je to dobrá soutěž, jiná než Serie A nebo jiné ligy. Ano, udělal jsem chyby, ale i díky nim se můžete dost naučit a zlepšit. Vím, že mít v kádru 28 hráčů je hodně těžké pro trenéra i hráče, šest sedm kvalitních fotbalistů zůstává mimo hru. V zimě právě tohle bude cíl – zúžit soupisku.

O kolik hráčů se bude zužovat? A co bude klíčem?

S hráči jsem vesměs spokojený, ale je nás opravdu moc. Musím ale všem poděkovat, jak zvládali menší vytížení. Třeba Plavšič byl dlouho mimo hru, byl zraněný a pak nedostal moc prostoru i kvůli tomu, že je nás hodně.

I včera jste musel vnímat negativní reakce fanoušků. Nelitujete, že jste šel do Sparty?

Ty reakce vidím už od léta, od druhého zápasu proti Bohemians. Ale to je moje práce. Co řeknou fanoušci, je jejich věc, já se s tím musím umět vyrovnat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia