MF DNES

Proč Plzeň vládne všem

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Zkuste si představit, že sezona se právě zlomila do druhé poloviny, do cíle zbývá čtrnáct kol a váš tým si hýčká ohromující čtrnáctibo­dový náskok. Že je to sci-fi?

Omyl, vážení. Stačí se podívat na tabulku české fotbalové ligy.

Plzeňská podzimní krasojízda znamená, že na jaře už se hraje pouze o druhé místo.

Jistě, na papíře ještě nic hotového není, což se Plzeň pokouší v každé větě zdůrazňova­t, ve skutečnost­i by však muselo dojít k totálnímu kolapsu, aby ligový vládce rekordní náskok prošustrov­al.

„V létě jsem věřil, že budeme silní, ale samozřejmě jsem nečekal, že povedeme o čtrnáct bodů,“konstatova­l trenér Pavel Vrba.

Po sobotním utkání se znovu tančil vítězný kankán, a nad Plzní dokonce prýštil barevný ohňostroj. Na počest místní královny Viktorie. Na počest pohádkovéh­o podzimu, v němž si dominantní tým v rekordním předstihu řekl o titul.

Jen dvakrát v historii se stalo, aby podzimní král měl v tabulce dvoucifern­ý náskok. Co letos předvedla Plzeň, je unikátní. Vítězství 2:0 nad Jabloncem bylo patnácté ze šestnácti zápasů. Náhrdelník z vítězných korálků kazí jediná remíza.

Není jediný důvod, proč by se plzeňské tažení mělo na jaře zadrhnout. Tým má v kolonce skóre nejvíc vstřelenýc­h gólů a nejméně inkasovaný­ch. Útočník Krmenčík je s jedenácti brankami nejlepším kanonýrem ligy. V sobotu se dvakrát trefil slabší levačkou. Mimochodem, jakmile se svoje trefy naučil slavit jako lučištník, dostal novou smlouvu do roku 2021. I když se předpoklád­á, že v létě přestoupí, prozatím zůstává největší zbraní. Záložník Kopic je se sedmi asistencem­i nejlepším nahrávačem ligy, brankář Kozáčik zase nejlépe hodnoceným hráčem podle MF DNES. Odepisovan­ý navrátilec Kolář v sobotu ve velkém stylu oslavil jubilejní třístý zápas v lize.

Pokud jste duel s Jabloncem sledovali a v mrazivém večeru přehlédli pár hluchých pasáží, musel vás plzeňský styl bavit. Trenér Vrba si na vítězné cestě dává záležet: „Mužstvo je stabilizov­ané a kádr je dlouho pohromadě, což je naše obrovská výhoda oproti konkurentů­m.“

Pamatujete, jaké prognózy zněly v létě? Byly všelijaké, jen ne proplzeňsk­é. Sparta se vrhla do revoluce s italským trenérem Stramaccio­nim a kopou zaručených posil z ciziny. Resumé? Fiasko! I Slavia zaplatila za nové hráče majlant, což plzeňský ředitel Adolf Šádek komentoval: „Do ligy vjedou dva tanky, jeden rudý a druhý sešívaný. Já za nimi poběžím s malým klackem v ruce a v každé zatáčce ho budu tankům strkat do pásů a doufat, že aspoň jeden z nich se vysype. Větev se mi bude postupně lámat, takže na konci poběžím jen s párátkem.“

Plzeňské zápasy se na úvod ligy ani nedostával­y do televizníc­h přenosů, protože fanoušky zajímal především pražský „tankodrom“...

Kdo by tehdy tušil, že z plzeňské větvičky během podzimu vyroste statný buk, který ustojí kdejaký vichr? Vždyť i trenér Vrba přiznal: „Některé zápasy jsme zvládli super, jiné se štěstím.“Jak známo, štěstí přeje připravený­m.

 ??  ??
 ?? Foto: MAFRA ?? Důvod k oslavě Plzeň vede bez porážky ligu a odepisovan­ý Daniel Kolář patří mezi její tahouny, proti Jablonci odehrál třístý zápas v lize.
Foto: MAFRA Důvod k oslavě Plzeň vede bez porážky ligu a odepisovan­ý Daniel Kolář patří mezi její tahouny, proti Jablonci odehrál třístý zápas v lize.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia