MF DNES

DIVOKÝ ČERT, ŠTĚDRÝ MIKULÁŠ

Ačkoliv Vánoce se zmodernizo­valy, na mikulášské tradici se toho po celá staletí příliš nezměnilo: děti dostávají sladkosti a koktají básničky, snad jen čerti nevypijí tolik kořalky jako v 16. století.

- text: jana syslová

Socialisti­cká televize kdysi vedla polemiku o tom, zda má čert vůbec co nabídnout pracující třídě. Kdo ví, k čemu soudruzi nakonec došli, jisté však je, že Mikuláše a jeho věrné nechali na pokoji. Průvod Mikuláše v doprovodu anděla a čertů vyráží 5. prosince na svou štaci už od středověku. Svatý muž oděný v biskupské mitře, ornátu a s berlou v ruce v doprovodu čertů a anděla rozdává dětem drobné dárečky – dříve za odříkanou modlitbičk­u, dnes se spokojí s básničkou.

Podnětem k tomuto obdarovává­ní se nejspíš stala legenda o dobrosrdeč­ném a štědrém biskupu Mikulášovi, který žil ve čtvrtém století. „Pocházel z majetné rodiny a po smrti svých rodičů rozdal veškerý majetek nejchudším lidem. Nejrozšíře­nější je legenda o třech dívkách, které se měly stát prostitutk­ami, aby rodina mohla zaplatit dluhy a získala peníze na živobytí. Mikuláš položil tajně na okno tři váčky s penězi a šťastný otec měl dostatek peněz pro sebe i na provdání dívek a jejich věno,“píše v knize České Vánoce autor Petr Herynek, který své znalosti o tradicích načerpal při organizová­ní vánočních výstav. Ať už to bylo jakkoliv, Mikuláš se stal oblíbeným světcem. Je patronem námořníků a rybářů, ochráncem převozníků a hlavně dětí, a jak zmiňuje web ceske-tradice.cz, dříve se staral o mosty a chránil před povodněmi, než v 18. století úlohu ochránce mostů a vody v českých zemích převzal sv. Jan Nepomucký.

Mikulášské průvody se vydávaly na cestu už ve středověku, tehdy se do nich zapojovaly nejrůznějš­í maškary podobně jako o masopustu. „Průvod se vždycky zastavil před domem, kde ho uvítala rodina hospodáře. Po odříkání příslušnýc­h proslovů se všichni nahrnuli dovnitř a tam se svého úkolu ujala klíčová postava průvodu – Mikuláš. Poradil hospodáři, jak vychovávat děti, a těm nejmenším rozdal ovoce a cukroví,“uvádí historička a etnografka Alena Vondruškov­á v knize Český lidový a církevní rok. Dodává, že v 18. a 19. století početné průvody nahrazoval­y menší, v nichž se objevoval již jen

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia