MF DNES

VLÁČNÉ MEDOVÉ ŘEZY

-

PŘÍPRAVA 3 HODINY PORCE 30 KUSŮ 160 g medu 100 g másla 100 g slunečnico­vých semínek 90 g celozrnné mouky     50 g pohankové mouky 2 žloutky 4 g prášku do perníku    krém: 1 plechovka salka 1 lžíce rumu 300 g změklého másla    na dokončení: 100 g perníku na strouhání 

1. Salko v uzavřené plechovce dáme do hrnce s teplou vodou a při mírné teplotě vaříme 2 hodiny. Během varu kontroluje­me výšku vody, aby plechovka byla dostatečně potopená. 2. Slunečnico­vá semínka umeleme na jemnou moučku. Svaříme med s máslem, přimícháme slunečnico­vou moučku, a když směs trochu zchladne, vmícháme do ní žloutky. Přes síto prosejeme do mísy obě mouky smíchané s kypřicím práškem a přimícháme tekutou směs. Zpracujeme na těsto, zakryjeme fólií a necháme zchladnout. 3. Těsto rozetřeme na pečicí papír, zakryjeme dalším archem papíru a vyválíme na obdélník o síle 3 mm. Těsto přetáhneme na plech a příborovým nožem ho dvěma linkami rozdělíme na 4 stejně velké díly tak, že při tahu nožem protlačíme horní papír ke spodnímu. V troubě nahřáté na 150 °C pečeme dozlatova, což trvá okolo 12 minut. Po upečení stáhneme horní papír a ještě za tepla od sebe oddělíme ostrým nožem naznačené 4 díly.

4.

Máslo vyšleháme do pěny a zašleháme do něj studené salko smíchané se lžící rumu. Vzniklým krémem potřeme všechny pláty a skládáme je na sebe, zbytkem krému zatřeme i boky, posypeme perníkem, opatrně zatížíme a dáme ztuhnout. Krájet můžeme už druhý den.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia