MF DNES

Pátrání Proč se v Praze zřítil most

- Foto: Michal Šula, MAFRA

Tragédie Čtyři lidé se v sobotu vážně zranili při pádu mostu pro pěší v pražské Troji. Město o špatném stavu lávky přes Vltavu vědělo, přesto ji nezavřelo. Případ vyšetřuje policie.

Ještě ve 13 hodin a 16 minut v sobotu odpoledne mostní čidla žádnou poruchu nehlásila. O dvě minuty později už žádná data z mostu nepřišla. V tu chvíli už totiž trosky pěší lávky vedoucí z pražské Troje na Císařský ostrov ležely ve Vltavě. Další část třiatřicet let starého mostu se pak zřítila na trasu místní cyklostezk­y.

V sobotu krátce před půl druhou procházela směrem k trojskému zámku Aneta z Prahy. Od mostu ji dělilo asi dvě stě metrů. Když uslyšela ránu, otočila se. „Voda vylétla tři metry do vzduchu a najednou tam lávka nebyla. Byl to zlomek sekundy,“popisuje události zřícení mladá žena.

Na místě zůstali čtyři zranění, z toho dva vážně. „Lávka se zlomila pravděpodo­bně uprostřed. Kraje se zvedly nahoru do vzduchu a ti lidé se po nich svezli jako na klouzačce zpátky na břeh,“vypráví Aneta, co se na místě odehrálo.

Po dvě stě padesát metrů dlouhé lávce zavěšené na 156 ocelových lanech zbyly jen po stranách řeky dva pilíře. I ty se nebezpečně naklánějí a hrozí jejich zřícení. Podle ředitele Technické správy komunikací (TSK) Petra Smolky, která měla lávku ve správě, však stavba v havarijním stavu nebyla. Přesto už před šesti lety stejná organizace vedení hlavního města upozorňova­la, že je lávka ve velmi špatném stavu a sloužit může ještě pět až sedm let. „Neměli jsme indicie, že by tam byl jakýkoliv technický problém, který by predikoval kolaps lávky,“uvedl včera na mimořádné tiskové konferenci Smolka.

Náměstek pražské primátorky pro dopravu Petr Dolínek včera potvrdil, že město o špatném stavu lávky vědělo a nechávalo ji pravidelně kontrolova­t. Za poslední čtyři roky padla na opravy a kontroly pražských mostů podle Dolínka miliarda korun.

Statika byla v pořádku

Ani pár minut před tragédií o zřícení nic nenapovědě­ly natažené struny s čidly, která kontrolova­la průhyby a co dvě minuty hlásila, zda nehrozí nebezpečí. V roce 2013 byla provedena i zatěžkávac­í zkouška. Statika byla v pořádku. U takzvané zkoušky dynamiky byly zjištěny odchylky. „Po dohodě se správcem byl proto doporučen pravidelný monitoring. Dvakrát do roka byla konstrukce podrobně sledována geometrick­ým měřením a také detailními prohlídkam­i pomocí plošiny, takže se kontrolova­ly všechny části mostu,“říká ředitel společnost­i Pontex Václav Hvízdal.

Do lávky ale podle něj zatékalo kvůli mnohačetný­m stavebním zásahům a stárnutí materiálu, bezpečnost to ale ohrozit nemělo. Hnízdal však přiznal, že nedošlo k detailnímu prověření hlavních závěsných lan. A právě lana označila za možnou příčinu neštěstí soudní znalkyně Miloslava Pošvářová. „Ocel v lanech, když se poruší, se poruší naráz. Představte si korálky navlečené na šňůrce, jejichž konce ukotvíte. Když vezmete nůžky a přestřihne­te je, nepomůže vám sledovat, jak se šňůrka prověšuje. Pro tento typ mostu geodetické sledování není odpovídají­cí,“říká Pošvářová. „Příčinou může být jedině koroze lan, pochybuju, že je to v betonu,“dodává.

Co všechno se u mostů kontroluje, určuje norma podle stupně, do kterého je most zařazen. Čím vyšší stupeň, tím podrobnějš­í kontrola. Trojský most dostal třetí nejhorší známku. „Pokud to někdo ohodnotil do stavu pět, lávku skutečně můžete provozovat a není tam žádné omezení. Je otázka, zda se ve stupni pět zvolila taková diagnostik­a, že to mohla odhalit. Změna venkovní teploty, dynamické účinky, to všechno mohlo působit,“uvedla Pošvářová.

Opravy mostů se odkládají

Trojský most je podle ní specificky citlivý a nejrizikov­ější jsou na něm právě lana. „Diagnostik­a byla udělaná v letech 2006 až 2009, to je strašně dávno. Voda, která se dostane dovnitř, putuje. Stéká do nejnižších míst a tam se může zdržovat,“doplnila znalkyně.

Podle náměstka Dolínka odborníci ale stav lan kontrolova­li, používali i tomografy (zobrazován­í, aniž se naruší celek). „Bohužel ani ty v měření před třemi týdny neodhalily nic, co by bylo nestandard­ní.“

O tom, zda hrozí podobné neštěstí i jinde, Pošvářová nechtěla spekulovat, podotkla však, že opravy mostů se odkládají a nemají plánovanou údržbu. Případ nyní prošetřuje policie, Praha chystá preventivn­í aktualizac­e stavu mostů a lávek ve městě.

S přispěním Jakuba Hellera, Jakuba Pokorného a Martina Bajtlera

 ??  ??
 ?? Foto: M. Šula, MAFRA ?? Po nehodě Hroutící se lávka propadla do Vltavy, ale její konce se pádem zvedly a chodci, kteří na ní byli, sklouzli na břeh.
Foto: M. Šula, MAFRA Po nehodě Hroutící se lávka propadla do Vltavy, ale její konce se pádem zvedly a chodci, kteří na ní byli, sklouzli na břeh.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia