MF DNES

Mezi seniory stoupá obliba konopí

- Radka Hrdinová reportérka MF DNES

Během posledních pěti let v Česku výrazně přibylo rizikových uživatelů konopí. Statistick­á čísla ale tentokrát neženou nahoru teenageři jako spíš jejich rodiče a prarodiče. Konstatuje to výroční zpráva o stavu ve věcech drog v roce 2016, kterou dnes veřejnosti představí Národní monitorova­cí středisko pro drogy a závislosti.

Když se v roce 2012 odborníci pokusili odhadnout, kolik lidí užívá v Česku nejoblíben­ější nelegální drogu rizikovým způsobem, tedy tak, že už to může ohrožovat jejich zdraví, došli k závěru, že jde o necelou třetinu jejích uživatelů. V poslední době sice uživatelů konopí jako takových nepřibývá, ale zvětšuje se právě podskupina těch rizikových, a to téměř na polovinu.

„K nárůstu došlo u mužů a žen ve všech věkových kategoriíc­h, největší podíl však byl mezi 55–64 lety, dále pak ve skupinách 25–34 let a 45–54 let,“uvádí výroční zpráva o drogách.

„Může za to stárnutí uživatelů, kteří začali v mladším věku, ale vliv může mít i celospoleč­enská diskuse o léčebném využití konopí. V posledních

letech vidíme, že se mění postoje starší generace k tomuto problému. Zejména jednorázov­é užití je méně často vnímané jako rizikové,“říká Pavla Chomynová z Národního monitorova­cího střediska pro drogy a závislost.

Droga kvůli zdraví

Starší uživatelé stále častěji užívají konopí na bolest a ztuhlost kloubů,

kožní onemocnění nebo při nespavosti. „Je ale třeba si uvědomit, že ve vyšším věku může intenzivně­jší užívání průběh některých onemocnění zhoršovat, například u nemocí dýchacích cest, kardiovask­ulárních chorob nebo poruch paměti. Současně může ovlivňovat účinek léků,“upozorňuje Chomynová.

I když čísla ženou nahoru lidé před důchodem, pořád platí, že nejvíc intenzivní­ch konzumentů konopí je mezi mladšími. Tak například ve věku 25–34 let konopí pravidelně kouří přes deset procent uživatelů, ve věku nad 35 let jde pouze o dvě procenta.

Školáky marihuana už nezajímá

Česká republika v počtu konzumentů konopí na počet obyvatel (spolu s Francií, Španělskem či Itálií) tradičně zaujímá přední evropské příčky, a to zejména mezi mladými lidmi ve věku od 15 do 34 let. V posledních letech se ale počet mladých, kteří s konopím mají zkušenost nebo jej užívají pravidelně, stabilizov­al.

Naposledy to ukázala evropská studie ESPAD, která opakovaně mapuje situaci a trendy u různých typů závislostí 16letých dětí.

Šestnáctil­etých, kteří mají s konopím zkušenost, ubývá už od roku 2007 a pokles, který výzkumný tým zaznamenal v roce 2015, ho natolik překvapil, že se výzkum o pár měsíců později rozhodl zopakovat. „Školní studie z roku 2016, která byla provedena s cílem ověřit výsledky studie ESPAD, trend potvrdila. Potvrdila i to, že se v přístupu k drogám postupně vyrovnávaj­í rozdíly mezi pohlavími,“říká Chomynová.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia