MF DNES

Závislost na lécích se zvyšuje kvůli koupi on-line

-

Téměř pětina lidí v Česku užívala v posledním roce utlumující léky či léky proti bolesti. Každý osmý člověk mezi 15 a 64 lety si pak přípravky opatřil bez lékařského předpisu nebo je bral v rozporu s doporučení­m lékaře.

Sedativa, hypnotika a analgetika častěji berou ženy, vyplývá z výroční zprávy o stavu ve věcech drog za loňský rok, kterou představil šéf Národního monitorova­cího střediska pro drogy a závislosti Viktor Mravčík.

„Závislí na lécích jsou významnou skupinou pacientů v léčbě závislých v psychiatri­ckých ambulancíc­h i lůžkových zařízeních,“řekl Mravčík.

Problém podle něj představuj­e dostupnost léků na internetu, ale i jejich předepisov­ání. Někteří pacienti si totiž nechají preparáty předepsat od více lékařů.

Podle adiktologa Vladimíra Kmocha přibývá hlavně nadužívání takzvaných Z-hypnotik, která se dostala na trh jako méně rizikové preparáty, přitom na nich vzniká závislost jako u jiných přípravků.

„Máme případy, kdy pacienti užívají přes 200 tablet denně,“uvedl Kmoch. Podle odborníků si lidé často neuvědomuj­í, že na preparáty může při dlouhodobé­m užívání či při braní vyšších než doporučený­ch dávek vzniknout závislost.

Podle Mravčíka zákon upravuje registr předepisov­aných léků, u nichž je vysoké riziko zneužití. V praxi dosud nefunguje. Při pohledu do něj by přitom v lékárně mělo být jasné, že pacient si už maximální stanovenou dávku vyzvedl. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia