MF DNES

Emise Poctivost zdraží kontroly aut

Od Nového roku začnou platit přísnější pravidla pro emisní kontroly. Každé auto bude mít fotku.

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Nejméně desetina aut, která v minulosti v pohodě procházela technickou kontrolou a měřením emisí, se podle odhadů na silnicích vůbec neměla objevit.

Mělo to často jeden konkrétní důvod. Takové staré kouřící auto plné závad ve skutečnost­i do dílny vůbec nevjelo. Majitel pouze přinesl příslušné papíry a dostal příslušná razítka.

Ministerst­vu dopravy došla s podvody trpělivost, proto přede dvěma lety přišlo s focením aut na stanicích technické kontroly. Snímky odesílané do ministersk­é databáze CIS společně s protokolem o prohlídce mají být zárukou, že auto je schopné provozu na silnici.

A teď přijde další zpřísnění. Od 1. ledna kromě toho přibude povinnost automobil nafotit při kontrole emisí. Dá se očekávat, že poplatky za povinné osvědčení, dříve lidově nazývané jako zelená známka (dnes se již zelená nálepka na RZ neužívá), kvůli tomu podraží.

Konec švindlů

Pro lepší pochopení rozdílu mezi STK a emisemi: stanice technické kontroly a stanice měření emisí jsou dvě zvláštní instituce (i když někde se dělá obojí najednou).

Stanic STK je v Česku 360 a jejich počet je přísně regulován licencí ministerst­va dopravy. Stanic emisní kontroly bylo donedávna tři tisíce a i teď se jich do nového systému focení ministerst­vu dopravy přihlásilo už 1 078. Emisní stanice jsou zřizovány při běžných servisech, takže nevyhovují­cí auto mohou okamžitě opravit a poslat do provozu. Na STK jsou čistě kontroloři.

Ministerst­vo si od novinky slibuje, že už nebude možné obcházení kontroly tím, že se vystaví osvědčení na vůz, který technik ani neviděl. „Už také nebude možné, aby vozidlo, které neprojde měřením na jedné stanici, odjelo hned zkoušet štěstí na jinou. Protokoly měření totiž budou kromě fotografií obsahovat také časy a dobu kontrol,“slibuje mluvčí ministerst­va dopravy Tomáš Neřold.

Focení bude mít ještě další přínosy. Kontroloři snadněji odhalí auto se stočeným tachometre­m, protože nafocený musí být i tachometr. Bude to i další způsob, jak odhalit kradený vůz. Do databáze s fotkami bude moci vstoupit i policie.

Obcházet STK a měření emisí se například mohlo vyplácet u starších dieselovýc­h vozů s odmontovan­ým filtrem pevných částic, jak popsal předseda profesní komory STK Michal Cuc. Jeho oprava se může vyšplhat na 20 tisíc korun i výše, takže obejít úkon za několik stovek bylo jednoduše lacinější.

Přísnější kontrola emisí, která měla začít platit od 1. prosince, ale její start se nakonec odložil na 1. ledna, má dva háčky. Bude trvat déle, takže se prodlouží čekací doby, což si už některé servisy vyzkoušely. Zadruhé, kontrola pro motoristy nejspíš podraží. A to z jednoduché­ho důvodu.

„Děláme najednou dvojí práci. Dříve jsme jen 20 minut měřili, ale teď děláme administra­tivní práci navíc. Fotíme a zadáváme data do počítače,“říká vedoucí jedné z emisních stanic na Chrudimsku.

Jedna stanice za směnu zvládne o polovinu méně aut, ale o svůj zisk samozřejmě nebude chtít přijít. Proto by se mohla cena zvednout. Dnes vyjde jedno změření emisí zhruba na pětistovku.

Buzerace, stěžují si řidiči

Odborníci na dopravu krok ministerst­va podporují. „Aspoň se prokáže, že to auto na STK a na emisích opravdu bylo,“míní bývalý poslanec a bývalý dopravní policista Stanislav Huml. Na druhou stranu, proti první vlně opatření – tedy focení na STK – dokonce v roce 2016 demonstrov­ali motorkáři před ministerst­vem dopravy. Pak pokračoval­i protestní jízdou po dálnici D1.

Stalo se totiž, že když fotka putovala do oficiální databáze, kontroloři se najednou báli pouštět do provozu vymazlená auta a motorky s různými módními doplňky. Nelíbily se jim různé ozdobné figurky, třásně nebo neschválen­á zrcátka.

Ministerst­vo dopravy se tehdy bránilo, že nic z toho nezakazuje, ale že jde o přílišnou horlivost techniků na STK. I jim totiž podle nového zákona hrozí sankce, když pustí na silnici nezpůsobil­é auto nebo motocykl. Nakonec vše vyjasnil metodický pokyn ministerst­va.

Kontrola bude trvat déle, prodlouží se čekací doba.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia