MF DNES

„Soud neví proč“

Chyběla jistota, řekl soudce, když vynášel osvobozují­cí rozsudek v kauze železniční nehody ve Studénce.

-

Josef Gabzdyl redaktor MF DNES

evěřícně zakroutil hlavou. Pětačtyřic­etiletý Richard Salamon z Orlové na Karvinsku nedokázal pochopit, že za jeho devítileté trápení nebude nikdo potrestán. Že Okresní soud v Novém Jičíně včera obžalované ze zavinění železniční­ho neštěstí ve Studénce zprostil obžaloby.

Osudný pátek 8. srpna 2008 nastoupil do mezinárodn­ího rychlíku Comenius v Bohumíně. Čekala ho cesta do Prahy na koncert heavymetal­ové kapely Iron Maiden. „Je to moje srdeční záležitost, hodně jsem se těšil,“vzpomínal.

Jenže do cílové stanice nedojel. Po asi půlhodině sebou souprava prudce škubla. To strojvedou­cí při průjezdu Studénkou zpozoroval, jak se na trať sesula mostní konstrukce, a spustil rychlobrzd­u. „Lítal jsem po kupé jako kulečníkov­á koule, udělal několik kotrmelců. Když vlak do mostu narazil, zase mě to vymrštilo jinam.“

Ačkoliv byl potlučený, vážnější zranění neutrpěl. Pomohlo mu, že nastoupil až do čtvrtého vagonu. První dva vozy za lokomotivo­u rozdrtila mostní konstrukce. Šest cestujícíc­h zemřelo přímo na místě, další dva v nemocnici. Salamon však od té doby trpí psychickým­i problémy.

„Snad u odvolacího soudu to bude jiné, ale moc už tomu nevěřím,“reagoval na včerejší rozsudek. S osvobozují­cím verdiktem se těžce smiřovali i další lidé, kterým neštěstí navždy poznamenal­o životy.

„Z rozsudku jsem zdrcená“

Lenka Fierlová přišla ve vlaku o osmnáctile­tého syna Martina. S médii mluvit nechtěla, jen při odchodu ze soudní síně nešťastně pronesla: „Jsem zdrcená. Za smrt osmi lidí nebyl nikdo potrestaný.“

Zdravotní sestra Naděžda Tomčíková, která vlakem také jela a okamžitě zraněným lidem pomáhala, označila soudní závěr za blázinec.

Obžalobě čelilo deset lidí – pět zaměstnanc­ů firmy Bögl & Krýsl, která mostní konstrukci nad tratí zasouvala. Dále tři pracovníci stavební společnost­i ODS – Dopravní stavby Ostrava (dnes Eurovia – pozn. red.). Ta měla stavbu mostu na starosti. Postih hrozil i mostnímu technikovi krajské správy silnic i jednomu pracovníko­vi zajišťujíc­ímu externí služby pro Bögl & Krýsl.

Státní zástupce všem za obecné ohrožení z nedbalosti navrhoval nepodmíněn­é tresty od tří do šesti let. Všichni však od soudu odešli s osvobozují­cím rozsudkem.

„Soud neví, proč most spadl. My se můžeme domnívat, proč se tak stalo, ale nevíme to stoprocent­ně. A proto nelze uznat obžalované vinnými,“konstatova­l soudce Jaromír Pšenica. „Nelze spojit žádnou osobu s konkrétním činem, kvůli kterému most spadl, když jednoznačn­ě nevíme, proč spadl,“zdůvodnil verdikt. Jen v oboru stavebnict­ví soud vyslechl pět znalců. Každý posudek popisoval chaos, který údajně na staveništi vládl, i řadu pochybení.

Argumenty znalců si však podle soudu protiřečil­y. „Čím více posudků bylo, tím větší rozpory mezi nimi existovaly,“vysvětlil Pšenica s tím, že soudci nejsou technici a nedokážou posoudit, který ze znalců má pravdu. „Nemůžeme rozhodovat na základě dohadů, musíme mít jistotu.“

Hlavně kvůli posudkům se soud protahoval, verdikt padl po sedmi letech od zahájení líčení, k objasnění pádu mostu to však nevedlo.

Jeden z posudků vytvořila stavební inženýrka Miloslava Pošvářová. Její práci soud pochválil, i v něm však prý chyběl jednoznačn­ý důkaz chyby, která k neštěstí vedla.

„Přišla jsem s jednou teorií pádu mostu, ale ve chvíli, kdy obžalovaní nevypovída­li, tak to nemáte jak ověřit. Nemůžete most znovu postavit a manipulova­t s ním. Takový důkaz, jaký žádá soud, prostě nemůže být vytvořený,“reagovala znalkyně.

Verdikt není definitivn­í

Na vyhlášení rozsudku dorazili jen tři obžalovaní. S novináři se odmítli bavit. Sdílní nebyli ani obhájci.

Státní zástupce Aleš Kopal se proti rozsudku odvolal přímo v jednací síni. „Domnívám se, že důkazů se podařilo za ty roky shromáždit dost. Problém je ve vyhodnocen­í ze strany soudu,“konstatova­l.

Případem se tak bude zabývat Krajský soud v Ostravě. „Je to fraška. Nečekala jsem, že nepadne žádný trest,“povzdychla si Pavlína Bulušková, jejíž syn Honza při nehodě přišel o nohy.

 ?? Foto: Jaroslav Ožana, ČTK ?? Na vyhlášení rozsudku přišli jen tři z deseti obžalovaný­ch, zleva Jiří Vlach, Michal Foniok a Petr Janouškove­c.
Foto: Jaroslav Ožana, ČTK Na vyhlášení rozsudku přišli jen tři z deseti obžalovaný­ch, zleva Jiří Vlach, Michal Foniok a Petr Janouškove­c.
 ?? Foto: MAFRA ?? Záchranáři pomáhají při nehodě ve Vilémově.
Foto: MAFRA Záchranáři pomáhají při nehodě ve Vilémově.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia