MF DNES

Kvóty, Babišovy evropské státnice

-

Není v Česku výbušnější a přitom snadněji řešitelný problém, než jsou unijní kvóty na přijímání migrantů z Itálie a Řecka. Andrej Babiš měl včera pravdu, když si postěžoval, že podání unijní žaloby na Česko kvůli neplnění kvót nemohlo přijít v méně vhodnou dobu. Hledá se totiž podpora pro novou vládu a už se skoro volí nový prezident.

Podání žaloby v unijním systému však v žádném případě neznamená, že vypršel čas na uzavření kompromisn­í dohody, která by umožnila Bruselu žalobu bez jakýchkoli sankcí vůči Česku stáhnout. Což Evropská komise ráda provede, když Praha předvede byť jen minimální vstřícnost. Na to, jak se to dělá, se může Andrej Babiš zeptat Roberta Fica nebo Sebastiana Kurze, jejichž země nikdo nežaluje, byť ani Slovensko, ani Rakousko nepřijaly na základě kvót jediného migranta.

Soud s Českem, Polskem a Maďarskem je bitvou minulé války, kterou právně nelze vyhrát a v níž je zcela nesmyslné pokračovat. Bitvou, do které Česko vmanévrova­l ministr vnitra Milan Chovanec v zoufalé snaze zvýšit uvadající preference sociální demokracie, z níž chtěl pár týdnů před volbami udělat nesmiřitel­ného odpůrce přijímání migrantů. Vládní usnesení, které kvůli tomu prosadil, nepřirozen­ě i nespravedl­ivě hodilo Česko do jednoho pytle s Polskem a Maďarskem.

Kvóty tak dále otravují a ještě mnoho měsíců a možná i let budou otravovat vody českého rybníka. Přitom na ně mezitím už zbytek Unie skoro zapomněl nebo na ně vzpomíná jako na špatný sen, který se snad nebude opakovat. Právě zamezení opakování systému kvót, které jsou v současné atmosféře pro většinu obyvatel Česka neprůchodn­é, je třeba věnovat energii, nikoli nesmyslném­u soudu s Evropskou komisí.

Babišův postoj, že by se chtěl sejít se členy Evropské komise a jednat s nimi o tom, za jakých podmínek by bylo možné, aby Brusel žalobu stáhl, je správný. Podobně jako s tím přímo nespojený plán na podstatný finanční příspěvek Prahy na řešení dopadů migrační krize v Libyi. Migrační téma, v Česku zcela uměle vytvořené, je třeba podobně jako nevybuchlo­u výbušninu zneškodnit. A kvóty jsou jeho roznětka.

 ?? Luboš Palata redaktor MF DNES ??
Luboš Palata redaktor MF DNES

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia