MF DNES

Když už knihu o fotbale, tak komiksové Hrdiny

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Modrá a červená varianta obálky s gólmanem natahující­m se po míči zdobí výpravnou publikaci Hrdinové: Největší příběhy české kopané, kterou na trh uvedlo nakladatel­ství Yinachi. Její autor, držitel Magnesie litery Ondřej Fuczik, v ní zpracoval dějiny české i českoslove­nské kopané. Podobných publikací vzájemně se předhánějí­cích výčty statistik či obrazovými přílohami už vyšlo mnoho, ovšem Hrdinové je hravě překonávaj­í.

Jak název napovídá, fotbal nahlížejí skrze příběhy našich nejvýznamn­ějších hráčů. Nejde ani tak o to, kolik Pepi Bican nastřílel branek či jak dlouho Antonín Panenka trénoval vršovický dloubák.

Fuczik příběhy jedenácti mužů podává jako vytrvalou cestu za snem, čest reprezento­vat zemi a nutnost mít nejen tělo, ale i srdce sportovce. Spolu s výtvarníke­m Vojtěchem Šedou přibližuje jejich osudy krátkými komiksy. Ale to není vše.

Vedle krásně pojatého vizuálu totiž kniha zaujme i propracova­nými podrobnost­mi. Od prvních kopů do sešitého míče na konci 19. století záživně popisuje vznik předních klubů, jejich prvorepubl­ikové úspěchy i následné politické útrapy. Fotbalu středně znalý fanoušek by asi těžko hledal chybějící moment. Fuczik se nebál ani historie nedávné, kam patří úspěšná Eura 1996 a 2004, ale i vzestup Viktorie Plzeň či čerstvě nepovedená kvalifikac­e na mistrovstv­í světa příštího roku.

Pobaví i kulturní odkazy: čtenáři tu objeví přepis legendární fotbalové debaty mezi starým Homolkou a Ludvou, Čtvrtníčko­va Ivánka či úspěšný seriál Vyšehrad. Hrdinové prostě představuj­í fenomén českého fotbalu komplexně, navíc v krásném hávu. Kniha je tak ideálním vánočním dárkem.

 ??  ?? Hrdinové vyprávějí od Kádi až třeba po Pavla Nedvěda a Petra Čecha.
Hrdinové vyprávějí od Kádi až třeba po Pavla Nedvěda a Petra Čecha.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia