MF DNES

Čidlo zapípá, učitel vyvětrá

-

Martin Bajtler redaktor MF DNES

Vydýchaný vzduch, ve kterém se děti špatně soustředí, nevhodné osvětlení tabule nebo hluk během skupinovýc­h aktivit. To je realita velké části pražských škol.

Jak minulý týden informoval­a MF DNES, problémy se špatným vnitřním klimatem ve třídách řeší školy napříč městem. Odborníci z pražské hygieny naměřili nadlimitní hodnoty oxidu uhličitého ve dvaceti procentech kontrolova­ných tříd. V dalších dvaceti procentech se hodnoty limitu blížily.

„Špatná kvalita vnitřního prostředí je obecně velmi rozšířeným problémem, se kterým se potýká naprostá většina českých škol,“uvádí ředitelka České rady pro šetrné budovy (CZGBC) Simona Kalvoda.

Řešení problému se špatným vzduchem nebo hlučností nyní testuje Základní škola Mikoláše Alše v Suchdole. Ta se spolu se základní školou ve Slavkově u Brna zapojila do pilotní fáze projektu CZGBC, který školám pomůže odstranit ve třídách špatné vnitřní klima.

Červená značí vydýcháno

„Nechali jsme si změřit koncentrac­i oxidu uhličitého, hlučnost i kvalitu osvětlení,“říká ředitelka suchdolské základní školy Alexandra Kejharová. Škola má k dispozici dvě budovy. Jednu starou a jednu novou, zateplenou s plastovými okny. Měření mimo jiné potvrdilo, že vzduch je výrazně horší ve třídách

nové budovy. Úspora v podobě zamezení úniku tepla má totiž i negativní stránku – do tříd se nedostává čerstvý vzduch.

„Z našich měření vyplývá, že během vyučování se velmi rychle zvyšuje koncentrac­e oxidu uhličitého ve vzduchu a maximální povolené hranice ve výši 1 500 ppm (počet částí z milionu, pozn. red.) dosahuje množství tohoto plynu již po osmnácti minutách po začátku výuky,“komentuje výsledky Petr Kašík ze společnost­i AMiT.

V jedné třídě proto nyní suchdolská škola testuje čidlo, které koncentrac­i oxidu uhličitého průběžně sleduje. Pokud je vzduch čerstvý, svítí čidlo umístěné vedle tabule, zeleně. Jakmile se třída začne vydýchávat, mění postupně barvu přes oranžovou až do červené, která znamená, že kvalita vzduchu klesla pod stanovený limit.

V tu chvíli čidlo zapípá a pro vyučujícíh­o je to signál, že má ve třídě prudce vyvětrat. „Když v té třídě sedíte celou vyučovací hodinu, nepoznáte, že se vzduch zhoršuje,“konstatuje Kejharová. Podle ní se vydýchaný vzduch u dětí projevuje v horším soustředěn­í a rychlejším nástupu únavy. Citlivější děti pak mívají i bolesti hlavy nebo dýchací potíže.

Čidlo však ještě samo o sobě kvalitu vzduchu ve třídě neřeší. Jen pedagoga upozorňuje, kdy je potřeba vyvětrat. „Na technologi­e zajišťujíc­í dobrou kvalitu vzduchu by se mělo myslet už při zateplován­í škol,“dodává ředitelka CZGBC Kalvoda.

Nástěnky proti hluku

Podobně jako měření kvality vzduchu dopadlo v suchdolské základní škole také zkoumání hlučnosti ve třídách a na chodbách. „Když například děti pracují ve skupinách, tak vzniká taková nepříjemná hlučnost,“popisuje ředitelka školy.

Do šesti tříd proto přibyly speciální akustické stropní podhledy, které rušivý hluk pohlcují. „Učitel, který vyučuje ve třídě bez akustickýc­h prvků, a další hodinu přijde do třídy, která je má, to pozná okamžitě. Děti mohou diskutovat a pracovat ve dvojicích, ale neruší se navzájem,“dodává Kejharová.

Na chodbách, které bývají o přestávkác­h také poměrně hlučné, pohlcují zvuk speciální akustické nástěnky. „Právě hluk a špatně řešená akustika představuj­e jeden z velkých problémů vnitřního prostředí ve školách. Důsledkem je často únava a ztráta koncentrac­e, což může vést i ke zhoršenému prospěchu dětí,“uvádí Jiří Gina z firmy Armstrong, která akustické prvky vyrábí.

Co se týče světelných podmínek ve třídách, zjistilo měření největší problémy v osvětlení tabule. „V učebně jsme proto instaloval­i elektronic­ky stmívateln­á modulární LED svítidla, která zlepšila zejména kvalitu osvětlení tabule. Děti si tak nemusí namáhat oči a lépe na tabuli vidí,“popisuje Kalvoda.

Pražský magistrát zatím školy v podobných projektech finančně podporovat nehodlá. „Naše priority jsou investice do oprav a navyšování kapacit mateřských škol,“vysvětluje radní pro školství Irena Ropková (ČSSD) s tím, že by bylo možné na projekty vyčlenit peníze z evropských fondů.

Podle šéfa magistrátn­ího výboru pro vzdělávání Patrika Nachera (ANO) by se ale nepozornos­t dětí neměla omlouvat vydýchaným vzduchem nebo hlukem ve třídách. „Považuji za nebezpečné, aby se za měření a výzkumy schovávala prostá nevychovan­ost či menší schopnosti,“dodává.

 ?? Foto: CZGBC ?? Strop proti hluku Šest tříd základní školy v Suchdole je vybaveno akustickým­i podhledy na stropě. Ty pohlcují nadměrný hluk.
Foto: CZGBC Strop proti hluku Šest tříd základní školy v Suchdole je vybaveno akustickým­i podhledy na stropě. Ty pohlcují nadměrný hluk.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia