MF DNES

„Babiš je pro nás šancí,“špitá se v ČSSD

Spolupráci s ANO si sociální demokraté zakázali. Uvnitř strany však zní jiný názor: lepší obviněný premiér než SPD a komunisti u moci

- Analýza Vojtěch Srnka reportér MF DNES

Místo odpovědi na otázku, kdo je jejich lídrem, se poslanci ČSSD ironicky ušklíbnou. Jako statutární místopředs­eda by jím měl být Milan Chovanec, ale prakticky podle straníků nikdo takový není.

Tento stav způsobil velmi nízkou aktivitu ČSSD při sestavován­í vedení Sněmovny i slabou kritiku vznikající vlády ANO. Přestože by část poslanců strany byla ochotná přemýšlet nad koalicí s Andrejem Babišem, není mezi nimi nikdo, kdo by je dokázal sjednotit.

Málokdo ve straně totiž čekal, že volby rozdají straně tak špatné karty. A tak se zdá, jako by s nimi ani nikdo nechtěl hrát.

Strana se v kampani zařekla, že nepůjde do vlády s nikým, kdo by měl na krku policejní obvinění, tedy hlavně s předsedou ANO Andrejem Babišem. Pár dní před volbami si to několik nejvýše postavenýc­h členů ČSSD slíbilo na společné schůzce v Praze.

Plány o vyjednáván­í

Tehdy padlo, že při dobrém výsledku dokážou Babiše přesvědčit, aby se do vlády netlačil, dokud se mu nepovede očistit od policejníh­o obvinění. Jenže volební výsledek ČSSD byl nakonec tak slabý, že s vyjednáván­ím na této úrovni počítat nemůže.

Sociálním demokratům tato podmínka vstup do vlády znemožňuje. Oficiálně si ji totiž kladou i nadále.

V soukromí však mnozí z nich prezentují jiný, o něco pragmatičt­ější názor na budoucí spolupráci s Babišem a jeho hnutím. „Je to lepší než vládnutí přenechat SPD a KSČM,“říká jeden z poslanců ČSSD o tom, jestli by o spolupráci měla strana usilovat i přes Babišovu dotační kauzu.

Poslanců koketující­ch s podobným názorem je ve straně víc, a to včetně aktuálně hlavních mocenských hráčů uvnitř strany Milana Chovance a Jana Hamáčka. Poslanci ho ale chtějí sdělovat anonymně.

Nedávný průzkum TNS Kantar pro Českou televizi straně přisoudil jen 5,5 procenta hlasů. A straníci si myslí, že voliči straně utíkají právě kvůli tomuto přešlapová­ní. Vidět by podle nich strana byla spíš ve vládě než v opozici.

Platí prý ale i za to, že ANO za socialisty jednat o koalici nepřišlo. „A my za nimi tedy taky určitě nepolezeme, pořád máme nějakou hrdost,“říká jeden z poslanců ČSSD.

Spor o hlavní slovo

Především není nikdo, kdo by zbytek sociálně demokratic­kých poslanců dokázal přesvědčit, že koalice s ANO je dobrý nápad.

„Teď v té straně opravdu žádný lídr není,“popisuje jeden z nich. Oficiálně jím je Milan Chovanec, ale podle poslanců to tak není. Poslanecký klub vlastně funguje samostatně, nezávazně na stranickém vedení. „Čekalo se na to, jestli se po volbách do čela postaví Chovanec, nebo Hamáček, a co vymyslí,“popisuje povolební atmosféru ve straně jeden z členů předsednic­tva. V zákulisí strany se Chovanec i Hamáček snaží být nejaktivně­jší. Oba sice navenek tvrdí, že s obviněným Babišem do koalice nepůjdou, ale v zákulisí strany také oba platí za ty ochotnější ke kompromisů­m v této spolupráci. A při dojednáván­í vlády s ANO by také oba rádi měli hlavní slovo za ČSSD. Výsledkem jsou vzájemné zákulisní útoky. Chovanec a jeho lidé vyčítají Hamáčkovi přílišnou náklonnost k Babišovi. Dokládají to tím, že se stal prvním místopředs­edou Sněmovny, a také tím, že jeho středočesk­á ČSSD těsně po volbách uzavřela krajskou koalici s ANO.

Hamáčkovu okolí podle informací redakce zase vadí Chovancův postup a urputnost, když ve straně umlčuje kritické hlasy. Ale hlavně jeho pasivita při vyjednáván­í o složení vedení Sněmovny.

Sociální demokraté totiž mají méně funkcí než komunisti se stejně velkým klubem.

Chovancově pověsti neprospělo ani to, že tento týden na pár dní odjel na dovolenou.

Předtím však obcházel straníky a kritizoval kampaň, kterou vedla ČSSD pod vedením Lubomíra Zaorálka. Vymezuje se třeba vůči tématu levné pracovní síly. Na pochod proti levné práci, na který sociální demokraté vyrazili o předvolebn­ím víkendu, sám nechal donést transparen­ty popsané naopak heslem „Volte bezpečnou zemi“.

Souboj znemožňuje vládnout

Jenže toho, kdo se bude chtít do čela usmiřování s Babišem postavit, čeká nelehký úkol. A to i před vlastními poslanci. Změna směru totiž bude vyžadovat dostatečně dobrou mediální strategii.

Vysvětlit to strana musí voličům, kterým před volbami slíbila, že s obviněným Babišem do vlády nepůjde. A také velké části členské základny. Regionální organizace totiž po volebním debaklu volaly po stažení se do opozice.

Při tom všem by musel poslanecký klub udržet jednotný postup. Pokud by totiž sociální demokraté zamířili do vlády, dá se očekávat, že by se sestavila na půdorysu původní koalice i s KDU-ČSL. Pak by disponoval­a 103 poslanci.

Aby měla ve Sněmovně většinu, museli by téměř všichni poslanci ČSSD držet spolu.

Odpor proti koalici s obviněným Babišem se ve straně očekává především od Bohuslava Sobotky a jemu blízkých. Někteří navíc čekají, že kdyby Chovanec v souboji o post lídra strany nevyhrál, snažil by se vítězi třeba sjednocová­ním zbytku poslanců situaci ztížit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia