MF DNES

Test vánočního pečiva Vánoce (o trochu) zdravěji

Francouzi zadělávají vánočku z kila mouky a půl kila másla a ani Němci při přípravě štóly nešetří tukem. Zato vánoční pečivo z českých obchodů je spíš „dietní“.

- podle Věry Boháčové z Fóra zdravé výživy

Kromě některých známých zásad zdravého životního stylu (např. snažit se omezit příjem cukru, jíst ovoce a zeleninu ke každému jídlu, snažit se pravidelně hýbat) je vhodné si i v průběhu svátků všímat složení tuků v našem jídelníčku – tím spíš, pokud jich je více než obvykle, nebo než by jich mělo být. Většinu spotřeby tuků by měly tvořit ty s převahou nenasycený­ch mastných kyselin (kvalitní rostlinné oleje, tučné ryby, ořechy, semínka a výrobky z těchto tuků), zdroje nasycených mastných kyseliny (MK) je potřeba omezovat.

Snížit v cukroví obsah nasycených MK můžete například tím, že budete péct raději s rostlinným­i tuky. Neplatí totiž, že rostlinné tuky na pečení obsahují škodlivé transmastn­é kyseliny a jejich poměr nasycených a nenasycený­ch MK je vhodnější než u másla.

V kuchyni také používejte především rostlinné oleje. Řepkový olej – má prospěšné složení s vysokým obsahem omega–3 MK, je vhodný na studenou i teplou kuchyni, díky neutrální chuti se hodí do sladkých i slaných pokrmů, je ideální na smažení (místo másla nebo sádla)

Olivový olej – má vhodné složení, panenský obsahuje prospěšné antioxidan­ty, je vhodný pro studenou (extra panenský) i teplou kuchyni, chuťově je hodně výrazný

Lněný olej – převažují prospěšné nenasycené i omega–3 MK, vhodný výhradně na studenou kuchyni

Sójový olej – vysoký podíl omega–6 i omega–3 MK, vhodný na studenou kuchyni

Slunečnico­vý olej – vysoký podíl omega–6, stopy omega–3 MK, vhodnější na studenou kuchyni

Palmový olej (tuk) – nasycené a nenasycené MK v poměru cca 50:50, snese i vysoké teploty

Kokosový tuk – snese i vysoké teploty, ale obsahuje 90 % nasycených MK

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia